torstai 5. syyskuuta 2024

Diana Tellervo


Mannerheimintien eteläpäässä on pieni Kolmikulmapuisto kolmen kadun - Erottajankadun, Yrjönkadun ja Uudenmaankadun - ympäröimänä. Vuosien kuluessa puistikko oli jäänyt hoitamatta ja oli ennemmin luotaantyöntävä kuin kutsuva.

Vuonna 2007 Kolmikulma siistittiin ja kunnostettiin perusteellisesti ja sen koko ulkomuoto parani. Samoin puiston keskellä jo vuodesta 1928 ollut alaston naispatsas ja patsasta ympäröivä vesiallas tulivat uudelleen ”kansan nähtäville”. 

Patsas on kuvanveistäjä Yrjö Liipolan (1881-1971) Tellervo, Tapion tytär eli se kuvaa suomalaisen kansantaruston metsän jumalan Tapin tytärtä, joka on roomalaisessa mytologiassa mainitun metsästyksen ja metsien jumalattaren Dianan vastike. Tästä johtuen Tellervo-patsasta kutsutaan usein myös Diana-patsaaksi ja Kolmikulma-puistoa Diana-puistoksi. 

Tellervon käteen on laitettu keihäs, kun Diana taas metsästää jousipyssyllä :) Kun Tellervoa ympäröivä vesiallas uusittiin, siihen lisättiin rivi matalia suihkulähteitä, joiden suihkujen sanotaan kuvaavan Tellervon keihään nousevaa kaarta.

Kaupungin asemakaavassa jo 1820-luvulla mainittu puistikko on jälleen elementissään. Pieni, siisti ja kaunis pysähdyspaikka Erottajan vilskeessä. Penkkejäkin löytyy :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti