Jos ei reissua ilman kirkkoa (täällä), niin en pärjää reissussa ilman taidemuseotakaan :) Tampereella piipahtaessani kaupungin taidemuseossa sattui olemaan julkisuuttakin saanut Hyper-niminen näyttely. Joten eikun sinne - ja varsinkin kun museo sattui olemaan aivan Amurin museokorttelin (täällä) vieressä.
Näyttelyn nimi Hyper viittaa hyperrealistiseen taidesuuntaan, joka syntyi Yhdysvalloissa ja Euroopassa 1960- ja 1970-luvuilla. Nimensä mukaisesti hyperrealismi pyrkii mahdollisimman todenmukaiseen ja -tuntuiseen ilmaisuun. Aiheina on usein tavalliset ihmiset ja arkiset tilanteet. Yhdistettynä yllättäviin elementteihin ja maustettuna taidetvistillä - usein kokoeroilla leikiten. Ja paljon pakattuja tunteita :)
Näyttelyn kiinnostavimmat teokset olivat museon toisessa kerroksessa. Leveitä portaita noustessa törmäsin ensimmäisenä Zharko Basheskin häkellyttävään, suurikokoiseen Tavalliseen mieheen, joka puski itseään läpi museon lautalattiasta. Minua kiehtoi myös Mark Sijanin Nurkassa-niminen veistos, jossa vanha huivipäinen nainen nojasi mietteissään käsiinsä.
Eniten minua kuitenkin puhutteli - elämän tilanteeseeni liittyen :) - Sam Jinksin realistinen patsas, jossa nainen syleili hellästi nukkuvaa, alastonta vauvaa. Vanhan naisen ohut ja harmaa, nutturalle vedetty tukka ja käsivarsien veltto iho. Vauvaa pitelevät kädet täynnä rakkautta ”suojelen sinua kaikelta”. Syliin käpertyvän lapsen luottavainen ja rento apina-asento. Toinen levollisessa unessa ja toinen mietteissään ajan kulkua ihmetellen. Elämä on Nyt - me kaksi - yhdessä.
Tykkäsin myös Mark Sijanin Syleilystä. Etenkin siitä, että teoksessa oli kuvattu vanhempien ihmisten fyysistä läheisyyttä kauniisti ja koskettavasti - alastomasti ja häpeilemättä. Puhutteli ja upposi :)
Menen Siskon kanssa parin viikon päästä uudelleen Tampereelle, jonne Sisko on kutsunut minut teatteriretkelle :) Ehkä vien hänet kiitokseksi Hyperiä hämmästelemään…
Yksityiskohta Mark Sijanin veistoksesta Nurkassa (2011).
Zharko Basheski (s.1957): Tavallinen mies, 2009-2010
Brian Booth Craig (s. 1968): Pyöveli, 2013
Sam Jinks (s. 1973): Nainen ja lapsi, 2010
Mark Sijan (s.1946): Syleily, 2014
Tampereen taidemuseo on toiminut vuodesta 1931 alkaen
1800-luvulla rakennetussa, entisessä viljamakasiinissa Amurin kaupunginosassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti