lauantai 1. huhtikuuta 2023

Aprillia eletään

Tavaroiden kuljetukseen käytän kyynersauvaan ripustettua pientä muovikassia 
ja tunikan isoja taskuja

Helmikuun lopussa sain tietää leikkauspäivän, jolloin nivelrikon vaivaaman lonkkanivelen tilalle vaihdetaan tekonivel, ja sen innoittamana kirjoitin ”Aprilli kiikarissa” otsikoidun blogitekstin (täällä). Nyt on huhtikuun ensimmäinen eli odotettu aprillipäivä, ja makoilen toista päivää kotona totutellen uutteen lonkkaan :)

Kaikki on tähän asti mennyt hyvin. Alkupäivien kova pahoinvointikin on hellittänyt, kun lopetin vahvan kipulääkkeen, ja jatkan enää koksibilla ja parasetamolilla. Ja tietty minihepariinipistoksilla, jotka ehkäisevät leikkauksen jälkeisiä verisuonitukoksia. 

Kolmen tunnin Mikkeli - Helsinki -automatkastakin selvisin hyvin, kun ison auton etupenkin sai lähes makuuasentoon ja penkin eteen jäi vielä niin paljon tilaa, että pystyin nostamaan molemmat jalat suoriksi auton hanskalokeroon. Tietty käytin autossa myös istuinta korottavaa lonkkatyynyä.

Nyt jatkan toipumista yksin kotona Punavuoressa. Toistaiseksi olen selvinnyt, kun Ukki otti Murun mökille hoitoon ja lähtiessä täydensi jääkaappini. Opiskelijatyttö pistäytyy huomenna ja Sisko lupasi tulla maanantaina auttamaan minua suihkussa ja puhtaiden kalsareiden vaihdossa :)

Kävelen kokoajan tietty kyynersauvojen tukemana. Ja toistaiseksi ainoastaan sisällä. Tarttumapihdit ja sukanlaittaja ovat olleet tärkeänä apuna. Viikon ajan pitää myös nukkua selällään, mikä minulle - vatsalla nukkujalle - on tuottanut yllättäviä vaikeuksia. Ja jatkuva sisällä olo on aika tuskastuttavaa. Onneksi aika pian pystyn jo köpötelemään lyhyitä matkoja viereisessä puistossa. 

Etukäteen Turun serkku neuvoi minua varaamaan tavaroiden kuljetukseen kevyen kangaskassin. Totesin kuitenkin, että minulla toimii paremmin pieni muovikassa, joka riippuu kokoajan kyynersauvan käsituessa. Pussissa kulkee niin kännykkä, ipad ja käsityölangat kuin astiat, valmiiksi tehdyt voileivät ja juomapullo ja kaikki muu tarpeellinen (ja tarpeetonkin). Täytettyä tee- tai kahvimukia on sen sijaan vaikea kuljettaa huoneesta toiseen. Sen ratkaisin niin, että tarvottaessa kuljetan kuumaa vettä termoskannussa tunikan isossa taskussa, ja valmistan pussiteen ja nessis-kahvin vasta istumapaikallani. 

Näillä on pärjätty toistaiseksi. Kyynersauvakävelyä on edessä vielä aikakin kuukausi, joten enköhän joudu keksimään lisää kikka-kolmosia :) 

Sukanlaittaja - tarpeeseen

Tarttumapihdit - tarpeeseen

6 kommenttia:

 1. Olipa mukava kuulla, että kaikki suijui suunnitellusti ja olet onnellisesti kotiutunut!
  Sitten vaan päivä kerrallaan eteenpäin ja muistathan, että kuntoutumisessa(kin) maltti on valttia. Myötäistä matkaan alkaneeseen kevääseen, tänä aamuna soi ens. kerran mustarastaan huilu ja kyyhky kujersi eli hyviä ennusmerkkejä silläkin rintamalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, Takkutukka. Jos sinä kuuntelit mustarastan huilua, niin minä näin eilen ensimmäiset leskenlehdet :) Terv InnaVaara

   Poista
 2. Sinulla on kaikki sujunut hyvin, ja päivä päivältä menee paremmin.
  Minä jouduin olemaan sairaalassa kolme päivää, koska voin niin huonosti menetettyäni leikkauksessa paljon verta. Pahoinvointi loppui, kun olin saanut lisäverta ja sitten toipuminen olikin nopeaa. Kotiin piti tulla amabulanssikyydillä makuuasennossa.
  Minä olin aina ennen nukahtanut kylkiasentoon, ja leikkauksen jälkeinen selälleen uinahtaminen jäi hyväksi vaihtoehdoksi. Lonkan päällä ei tuntunut hyvältä pitkään aikaan.
  Yhtenä päivänä kävellessä mietin, kumpi lonkka se nyt olikaan - niin hyvä lopputulos leikkauksesta saatiin - leikatulla puolen on lommo, lihakset hieman eri järjestyksessä, jote kylläs en muistaa. Kun vaan ei tarvitsisi tehdä uusintaleikkausta, koska silloin kait lonkasta tulee kankeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksistasi, Marjatta. Useimmilta kohtalotovereilta olen kuullut samaa, että leikkauksen lopputulos on yleensä erinomainen. Keväisiä päiviä Sinulle, InnaVaara

   Poista
 3. Olet hyvissä käsissä, itsesi ja auttajien. Elosi vaatii kekseliäisyyttä. Hyvä, että ei ole kipuja. Ainakaan pahemmin.
  Kohta lähden taas lintuja ruokkimaan ruokintapaikalle. Sen huomaa, että linnut pysyttelevät vielä etelässä. Ehkä tämä on kuitenkin viimeinen ruokintaviikko.
  Lämpimämpää on luvattu pääsiäiseksi. Näen iloisen hymyn kasvoillasi! MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi lumipeite taisi osin karkottaa lintuja, mutta kevätaurinko sulattanee sen alta aikayksikön. Ja linnut lisääntyy vauhdilla. Kevätterv InnaAnni

   Poista