tiistai 18. huhtikuuta 2023

Kaipaan Ateneumiin


Hesarista luin, että Ateneumin taidemuseo on taas avattu lähes vuoden kestävän remontin jälkeen (HS 14.4.23). Aukeaman jutussa kerrottiin sanoin ja kuvin museon uudesta kokoelmanäyttelystä Ajan kysymys, joka on ns. pysyvä näyttely ja jonka teokset on valittu museon yli 28 000 teoksen taidekokoelman joukosta. Artikkelin mukaan kokoelma alkaa 1750-luvun teoksista ja päättyy 2000-luvun alkuun sellaisten taiteilijoiden teoksiin, jotka ovat debytoineet ennen vuotta 1970. Enemmistö Ateneumin kymmenistä tuhansista teoksista ovat suomalaisten taiteilijoiden tekemiä.

Harri Mäcklinin artikkelissa kerrotaan, että Ateneumin uusi näyttely jakautuu neljään erilaiseen ja erikseen kuratoituun osanäyttelyyn, joiden nimet ovat Taiteen vallassa, Luonnon aika, Moderni elämä ja Kansan kuvat. Ensimmäinen Taiteen vallassa -teema esittelee keräilijöitä, lahjoittajia ja museon johtajia, jotka ovat vaikuttaneet Ateneumin taidekokoelman muotoutumiseen vuosikymmenien varrella. Toinen teema Luonnon aika keskittyy kuvaamaan taidetta, jossa näytetään miten luonto on muuttunut ajan kuluessa. Moderni elämä -osassa esitellään teoksia, joissa pyritään taiteen keinoin tuomaan esille kaupungistumisen ja teknologian aiheuttamia ristiriitoja. Ja Kansan kuvat -osanäyttely keskittyy siihen, miten kansallisidentiteettiä on kuvattu taiteessa. Kaikki ajassa eläneitä ja edelleen eläviä suuria kysymyksiä - Ajan kysymyksiä. 

Jos vasta leikattu lonkkani kestäisi, lähtisin heti huomenna Ateneumiin. Menisin mahdollisimman myöhään jonain arki-iltana, sillä remontin jälkeen museo on arkisin auki peräti puoli yhdeksään asti. Luulen, että suomalaiset eivät ole vielä tottuneet käymään iltaisin museoissa, joten uskon että löytäisin kaipaamaani tilaa ja rauhaa :)

Pystyn toteuttamaan museoreissun aikaisintaan kuukauden päästä. Enpä olisi joku vuosi sitten uskonut, että kaipaisin Ateneumiin :)

2 kommenttia:

 1. Luin myös ko. artikkelin. Hesarin välissä tuli yhtenä päivänä mainoslehtinen Ateneum - avaudu uudelle.
  Liityin museorottana vuoden alussa Ateneumin ystäviin. Olin yhdellä seuran järjestämällä matkalla Tampereella. 3.5. ystävät kutsutaan Edelfelt-näyttelyn avajaisiin. Ystäville järjestetään myös erilaisia luentotilaisuuksia sekä esittelyjä eri museoissa sekä ulkomaanmatkoja.
  Onneksi ennätät hyvin Edelfelt-näyttelyyn, joka sulkeutuu 17.9.23. MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen väliin katsellut museon sivuilta tuota Ateneumin ystävät -juttua, mutta toistaiseksi en ole toiminut. Ehkäpä sinun innoittamana minäkin liityn jäseneksi. Kiitos vinkistä, MK. Terv InnaVaara

   Poista