Hakaniemessä Kaupunginteatterin ja Kallion virastotalon edessä Tokoinrannassa on jo yli 50 vuotta seissyt outo pronssirakennelma. Viimeksi sen ohi kulkiessani - ennen lonkan leikkausta - pysähdyin katsomaan, mikä ja kenen patsas se oikein on.
Yli viisi metriä korkea rakennelma on Miina Sillanpään muistomerkki, jonka on 1968 suunnitellut kuvanveistäjä Aimo Tukiainen (1917-1996). Miina Sillanpää (1866-1952) oli pitkäaikainen kansanedustaja (1907-1947) ja Suomen ensimmäinen naisministeri (1926-1927) - Tanskan jälkeen toinen koko maailmassa. Politiikassa hän keskittyi edistämään tasa-arvoa ja ajamaan sosiaalidemokraattina etenkin työläisnaisten, yksinhuoltajien ja lasten asioita.
Sillanpää syntyi nälkävuosien aikaan Jokioisissa yhdeksänlapsiseen torppariperheeseen ja aloitti työuransa 12-vuotiaana Forssan puuvillatehtaassa, jolloin hän myös muutti asumaan tehtaan asuntolaan. Tultuaan täysi-ikäiseksi Vilhelmiina Riktig -nimisenä syntynyt tomera nainen vaihtoi nimensä syntymätorppansa mukaan Miina Sillanpääksi, lähti piiaksi Porvooseen ja myöhemmin palvelijattareksi Helsinkiin.
1900-luvun alussa naiset olivat joko isänsä tai aviopuolisonsa ”edusmiehisyyden” eli eräänlaisen holhouksen alaisia ja naisten naimisiinmenon ikäraja oli vain 15 vuotta. Sillanpää vaikutti aktiivisesti siihen, että ikäraja nostettiin 17 vuoteen ja miesten oikeus naisten holhoukseen lopetettiin lailla. Oli myös pitkälti hänen ansiotaan, että Helsinkiin perustettiin 1942 ensimmäinen aviottomille naisille ja heidän lapsilleen tarkoitettu asuntola - Ensikoti.
Aimo Tukiaisen Soihtu-niminen muistomerkki koostuu pienistä, harjakattoisista taloista - jota tosin katsoessani en hoksannut - ja tekijän mukaan sen keskeisenä ajatuksena on ollut koti ja siihen liittyvät mielikuvat. Patsaan leveässä graniittisessa jalustassa on Miina Sillanpään kohokuva.
Naimattomana ja lapsettomana elänyt Miina mursi monta aikansa lasikattoa. Ehkä muistomerkin vahvat ja ylöspäin kurkottavat ”talotikapuut” kuvaavat Miinan sitkeää luonnetta - määrätietoisuutta ja periksi antamattomuutta - oikeana pitämissään asioissa miesten hallitsemassa yhteiskunnassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti