torstai 8. syyskuuta 2022

Toinen kerta…


Helsingin kantakaupungin vanhin kirkko on Vanha kirkko Vanhassa kirkkopuistossa. Vuoteen 2009 se oli koko pääkaupungin vanhin kirkko, mutta tilanne muuttui kun osa Sipoosta liitettiin Helsinkiin ja sen mukana Östersundomin kirkko. Östersundomin kirkko on Vanhaa kirkkoa vanhempi, sillä se valmistui jo vuonna 1754.

Arkkitehti Carl Ludvig Engelin (1778-1840) suunnittelema Vanha kirkko valmistui vasta yli 70 vuotta myöhemmin 1826. Engel suunnitteli tuolloin Helsingin uutta keskustaa, ja 1700-luvulla rakennettu Ulriika Eleonoran kirkko päätettiin purkaa tulevan Senaatintorin ja sen ympärille rakennettavien rakennusten tieltä. Vanha kirkko rakennettiin väliaikaiseksi kirkoksi, jonne Ulriika Eleonoran kirkosta siirrettiin mm. kattokruunu ja saarnastuoli. Edelleen ne ovat Vanhassa kirkossa, sillä lähes huomaamatta kirkko jäi kuin jäikin pysyväksi.

Taidemaalari Robert Ekmanin (1808-1876) maalaama alttaritaulu suunniteltiin alkuun Senaatintorille rakennettavaan uuteen Nikolainkirkkoon (nyk. Helsingin tuomiokirkko), mutta keisari Nikolai I piti maalausta liian lempeänä, joten se sijoitettiin Vanhaan kirkkoon :) Ekman oli aikansa arvostetuimpia kirkkomaalareita. Hän on maalannut mm. useita freskoja ja seinämaalauksia Turun tuomiokirkkoon.  

Kävin keväällä ensimmäistä kertaa sisällä Vanhassa kirkossa. Pistäydyin ohikulkumatkalla, enkä tykännyt: ”Olipa tylsä ja ruma”.Vihkikirkkona suositussa kirkossa oli samaan aikaan isohko seurue suunnittelemassa tulevia juhliaan, mikä saattoi vaikuttaa kokemukseeni.

Loppukesästä poikkesin päivisin auki olevassa kirkossa uudelleen, ja ihastuin. Olin yksin tyhjässä, hiljaisessa kirkossa - ulkona kavala maailma :) ”Sopusuhtainen, kaunis ja ihanan isot urut”, ajattelin. Ja hengitin kirkon rauhaa :)

Robert Ekman: Jeesus siunaa lapsia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti