maanantai 19. syyskuuta 2022

Kartanon kirkko


Toisena kokonaisena Brighton-päivänä keksimme lähteä tutustumaan Prestonin kartanoon (Preston manor), joka on noin 6 km:n päässä ydinkeskustasta. Menen tullen liikuimme Uberillä, mikä toimi molempiin suuntiin ongelmitta.

Perille päästyä huomasimme, että kotimuseona toimiva Preston manor oli syyskuussa avoinna enää vain viikonloppuisin. Tytärtä ja äitiä harmitti. Mutta ainakin minun harmini pieneni merkittävästi, kun äkkäsin että kartanon pieni kirkko - St. Peter`s church - oli auki, samoin kuin yli 200 vuotta vanhalla kivimuurilla aidattu puutarha. Eipä Mummi muuta enää kaivannutkaan…

Herraskartano Preston manor on 1200-luvulta, joskin sen nykyinen ulkoasu on vuodelta 1905. Kartano oli yksityiskotina vuoteen 1934 asti, minkä jälkeen se myytiin Brightonin kaupungille ja avattiin kotimuseona. Mutta tänä syyskuisena keskiviikkona kummitusjutuista kuuluisa museo oli ja pysyi suljettuna - eivätkä edes kummitukset näyttäytyneet :)

Mutta kartanon pihalla oleva pikkuruinen St. Peter`s -kivikirkko oli auki. Lumoava, 800 vuotta vanha hiljentymispaikka, jossa ei enää järjestetä säännöllistä kirkollista toimintaa, ainoastaan satunnaisia perhejuhlia ja musiikkiesityksiä. 

Kirkkofanille kaunis ja kiva löytö. Kiva kun joku pitää huolta, jotta kirkko voi olla auki satunnaisillekin ohikulkijoille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti