Royal Pavilion - pienoismalli
Kuningas George IV (1762-1830) rakennutti prinssinä ollessaan Brightonin rantakaupunkiin loma-asunnokseen hulppean ja ylellisen itämaisen palatsin, joka ulkoa muistutti intialaisten hallitsijoiden rakennuksia ja sisältä kiinalaisia ylimyskoteja.
Royal Pavilion valmistui 1811, joskin rakentaminen oli aloitettu jo yli 20 vuotta aiemmin. Paviljonkia paranneltiin ja laajennettiin lähes Georgen elämän loppuun asti aikansa kuuluisimman arkkitehdin John Nashin (1752-1835) avustuksella. Lopulta kuninkaallinen plantaasi käsitti näyttävän puutarhan lisäksi 50 erillistä rakennusta.
George rakasti juhlimisen ja naisten lisäksi hevosia ja herkuttelua. Kesäpalatsin keittiö toteutettiinkin kaikkien modernien oppien mukaisesti ja kuninkaan juhlaillallisilla herkuteltiin menuilla, joihin saattoi kuulua yli 70 eri ruokalajia. Tilan isoihin talleihin mahtui kerrallaan jopa 60 hevosta.
George (Yrjö) IV:n isä oli kuningas George (Yrjö) III, joka oli tullut Yhdistyneen kansakunnan kuninkaaksi 22-vuotiaana vuonna 1760 ja hallitsi kuningaskuntaa kuolemaansa (1820) asti eli 60 vuotta. Hänellä oli 15 lasta, joista isänsä jälkeen kuninkaaksi nousi George IV, joskin tämä oli toiminut sijaishallitsijana ”Regent” eli prinssikuninkaana (enemmän ja vähemmän onnistuneesti) vuodesta 1812 alkaen isänsä mielen sairauden takia.
Kuningatar Viktoria (1819-1901) oli kuningas George IV:n veljen, prinssi Edvardin tytär. Viktoriasta (ainoa näistä entisistä kuningaskunnan kuninkaallisista, jonka minä tunnistan) tuli kuningatar 1837 vain 18-vuotiaana isänsä ja setänsä kuoltua. Viktoria ei innostunut loman vietosta Brightonin kesäpalatsissa, joten Royal Pavillion myytiin 1850 Brightonin kaupungille ja pääosa palatsin kalusteista ja muusta sisustuksesta siirrettiin Buchinghamin palatsiin ja Windsorin linnaan.
Royal Pavillion on nykyään (koti)museona ja entisistä tallirakennuksista toinen on muutettu taidemuseoksi (Brighton Museum & Art Gallery) ja toinen tapahtumatilaksi (Brighton Dome). George IV:n aikana rakennukset oli yhdistetty pitkillä maanalaisilla käytävillä kuninkaan asuintaloon eli Royal Pavillioniin.
Aiemmin oli tapana, että eurooppalaisten hallitsijoiden nimet suomalaistettiin. Vuonna 2002 suomen kielen lautakunta suositti, että tulevien hallitsijoiden nimiä käytetään sellaisenaan eli alkukielisinä, mutta aiemmin suomalaistetut nimet säilyvät ennallaan. Kansainvälisen käytännön mukaisesti mm. historiantutkijat käyttävät kuitenkin hallitsijoiden ja muiden historiallisten henkilöiden nimiä usein niiden alkuperäisessä muodossa.
Micro-mosaic portrait of the Prince Regent (prinssihallitsija/sijaishallitsija), 1829
Royal Pavilionissa esillä oleva muotokuva on tehty 1,5 miljoonasta pienestä mosaiikin palasesta.
Arkkitehti John Nashin piirros vuodelta 1826
Royal Pavilion syyskuussa 2022
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti