lauantai 25. kesäkuuta 2022

Ihastuin mökkiin


Kävin kirjailija Aleksis Kiven kuolinmökillä helmikuussa 2022, jolloin ihailin hyvin hoidettua pientä hirsimökkiä ulkoapäin (täällä). Viime viikonloppuna kävin toistamiseen Tuusulanjärven rannalla, kun vierailin Sibeliusten Ainolassa (täällä). Samalla reissulla päätin ohimennen kurkistaa myös lähellä olevaan pikkuiseen Kiven kuolinmökkiin.

Kurkistus ei toteutunut ”ohimennen”, vaan vietin tontilla ja mökissä pidemmän toven. Ja ihastuin. Ihastuin mökin sopusuhtaisiin (luonnollisiin) mittoihin. Ihastuin, miten kauniisti mökki oli entisöity ja sisustettu. Ja ihastuin ovella seisovaan rauhalliseen oppaaseen, joka ei tyrkyttänyt tietojaan, mutta kysyttäessä osasi - ja halusi - perusteellisesti ja selkeästi vastata minun ja muiden vierailijoiden kysymyksiin. 

Mökin irtaimisto on pääosin tuotu muualta, mutta takahuoneen sänky on Aleksis Kiven sänky. Sama sänky, jossa hän sairasti ja kärsi ja lopulta kuoli vuoden viimeisenä päivänä 150 vuotta sitten.

Aleksis Kiven ja hänen veljensä perheen pieni mökki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tosin mökki on nykyään vaatimattomuudessaan niin kaunis ja kuvauksellinen, että pakkaa täysin unohtumaan, miten sairas, köyhä ja onneton Kivi oli asuessaan mökissä elämänsä viimeiset kuukaudet vuonna 1872 (täällä). 


Sänky, jossa Aleksis Kivi kuoli joulukuussa 1872.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti