perjantai 17. kesäkuuta 2022

Tanssia kirkossa

Kirkko kesäyössä 

Minna Tervamäki tanssii, Nicholas Söderlund laulaa ja Jukka Nykänen soittaa pianoa johtaen samalla klarinetin ja sellon soittajia. Selkäni takana kaikuvat vielä kanttori Kari Vuolan urut. Kello lähenee yhtätoista ja kirkon ikkunoista hohkaa kesäkuisen kaunis ja valoisa yö. 

Istun liikkumatta kirkon puupenkillä. Katson, kuuntelen ja nautin. Imen itseeni balettitanssijan kauniisti soljuvaa liikehdintää ja oopperalaulajan kumeaa ääntä. Olen Naantalin vanhassa kivikirkossa katsomassa ja kuuntelemassa säveltäjä Olli Kortekankaan Ende und Beginn -nimistä kirkko-oopperaa. Oopperaa, jonka ensiesitys oli Uudessakaupungin kirkossa viime vuonna.

Tunnin pituisen esityksen teksti pohjautuu saksalaisen teologi Dietrich Bonnoefferin (1906-1945) kirjeisiin, joita hän kirjoitti ollessaan kaksi vuotta vankilassa vastustettuaan vuosia näkyvästi Adolf Hitleriä ja kansallissosialismia. Lopulta Bonnoeffer teloitettiin keskitysleirillä huhtikuussa 1945 vain kuukausi ennen Saksan antautumista.

Tykkäsin tosi paljon perinteistä oopperaa ja lähinnä modernia tanssia yhdistävästä esityksestä. Jo oopperan alku pysäytti: Nicholas Söderlund käveli hitaasti pitkin keskikäytävää kohti alttaria rauhoittaen kirkon upealla äänellään. Kahden esiintyjän lisäksi keskeistä osaa näytteli pitkät harsomaiset huivit, jotka vuoroin kietoivat tanssijan vangikseen ja vuoroin ahtautuivat laulajan syliin tuoden omaisiaan kaipaavalle miehelle lohtua. 

Alttari eteen ja katosta roikkuvan puisen krusifiksin alle rakennetulla lavalla oli kahden esiintyjän ja huivien lisäksi vain tuoli ja pieni pöytä. Muuta ei tarvittu. Tervamäen vangitseva tanssi, Söderlundin komea basso sekä urkujen, pianon, klarinetin ja sellon hienovarainen vuoropuhelu loi meditatiivisen tunnelman, jota kesäyön valo vahvisti.

Tykkään, kun kirkoissa annetaan tilaa monenlaisille esityksille. Tosin olihan Dietrich Bonnoeffer aikanaan merkittävä kirkonmies ja voimakkaasti kantaa ottava rauhan aktivisti. Hänen kirjoittamistaan runoista on myös sävelletty suosittuja virsiä, joita edelleen löytyy mm. suomalaisesta virsikirjasta.

Olen tänä kesänä ensi kertaa tutustunut Naantalin Musiikkijuhliin osallistuen kahteen juhlaviikkojen esitykseen - lauantaina Merimaskun kirkossa (täällä) ja nyt tiistaina Naantalin kirkossa. Tykkäsin molemmista, joten ensi vuonna uudestaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti