maanantai 18. tammikuuta 2021

Keittiön suunnittelua


Uuden asuntoni remppasuunnitelma etenee. Edelliset asukkaat muuttavat pois ja asunto tyhjenee kahden viikon päästä maanantaina. Remontti on sovittu alkavaksi seuraavana päivänä eli 2.2. Seinien värit ja parketin puu, väri ja ladonta alkavat pikkuhiljaa - sisustussuunnittelijan hyvällä avustuksella - selvitä. 

Keittiön kanssa pähkäilen edelleen. Keittiö on pieni ja sinne mahtuu vain vähän kaappeja, joten olin kuvitellut selviäväni valinnoista Ikean ilmaisen keittiösuunnittelupalvelun avulla. Mutta ei se ihan niin ole mennyt. Ikean suunnitteluapu on asiallista ja osaavaa, mutta pettymyksekseni ei yhtään luovaa. He toteuttavat suunnitelman käytännön puolen lähinnä ostajan etukäteen tekemien valintojen mukaan. Minä olisin kaivannut enemmän idea-apua ja kekseliäitä vaihtoehtoja. 

Täytyy tosin myöntää, että lähdin Ikean suunnittelutapaamiseen kuin soitellen sotaan. En ollut asiaa hirveästi miettinyt, vaan toivorikkaasti odotin suunnittelijalta upeita ehdotuksia. Eihän se niin tietenkään toimi.

Palattuani kotiin kaivoin esiin Ikean nettisivut ja ruutupaperia. Jälkimmäisen tein Asuntoblogia (täällä) kirjoittavan tamperelaisen Maaritin vinkistä :) Istuin rauhassa alas ja yritin miettiä, mitä minä - vähän ruokaa kotona valmistava ja yksinelävä eläkeläinen - keittiöltäni tarvitsen ja haluan.

Toivon, että keittiöni olisi toimiva, kaunis, yksinkertainen ja tyylikäs - ensi hätään. Ja sitä, että keittiön kalustus sopisi yhteen kaksion muiden sisustusratkaisujen ja värien kanssa. Hyvä myös, jos kalusteet eivät olisi ihan kalleimmasta päästä :)

Kaksiossa on pitkulainen, pieni keittiö, jonka toisessa päässä on ovi eteiseen ja toisessa iso ikkuna jonka eteen mahtuu juuri ja juuri esim. neljän hengen pyöreä ruokapöytä. Oven viereen huoneen kummallekin pitkälle sivulle sopii runsas kaksi metriä kaappeja, kodinkoneita ja työpöytää. En siirrä keittiön nykyisiä hormeja enkä vesipisteitä, joten ne määräävät osittain uusien kalusteiden sijoittelua. Haluan huoneen ikkunan puoleisen pään mahdollisimman avoimeksi ja valoisaksi, joten korkeat keittiökaapit ja -koneet - jää/pakastinkaappi, uuni/mikroaaltouuni-rakennelma ja keittotaso/liesituuletin - sijoitan lähemmäksi ovea, jotta ne eivät peitä ikkunasta tulevaa valoa.

Ikea-pettymyksen jälkeen toivon, että sisustussuunnittelijani ehtii auttamaan minua valitsemaan uuteen keittiöön sopivan pöytätason ja ala- ja yläkaappien väliin jäävään välitilalevyn/kaakelin. Joko Ikealta tai joltain muulta toimittajalta :)

Ruutupaperiluonnos muutettu Ikean suunnitteluohjelmalla tehdyksi luonnokseksi :)

7 kommenttia:

 1. Mukavaa, että suunnitelmat etenevät juoheasti! Pieni, kompakti keittiö ona mainio ratkaisu, ei turhia askeleita ja kaikki on käytännössä käden ulottuvilla. Ei kuin innostunutta jatkoa ja onnistuneita valintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää hommaa, mutta onneksi edennyt aika jouhevasti - toistaiseksi...

   Poista
 2. Lieden ja altaan väliin kannattaa jättää laskutilaa :) Helpottaa paljon kattiloiden nostelua.
  Terv. Aulikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta. Mutta harkinnan jälkeen päädyin kuitenkin tähän ”huonoon” vaihtoehtoon, sillä tilaa keittiöseinällä on niin vähän että joka sentistä piti typistää. Tiedän että ei ole paras vaihtoehto sijoittaa näin kiinni toisiinsa ja siitä Ikean suunnittelijakin minua moitti.
   Seinän ja keittolevyn välissä on onneksi pieni tila ja nykyään kokkailuni kotona ovat tosi vähäisiä.

   Poista
  2. Kiitos vielä Aulikki, Jäin uudelleen miettimään keittotason ja tiskialtaan välimatkaan, sillä sinun lisäksesi pari muuta tuttua on huomauttanut ko etäisyydestä. Päätin että kokeilen, jos voin vaihtaa ko seinän viimeisen 40cm alalaatikosta/yläkaapin keittotason ja tiskialtaan väliin, jolloin kaappirivi päättyisi astianpesukoneeseen. Josko kaappiasentajat pystyvät venyttämään vesijohtoja niin paljon.... Ainut yhtenäinen lyhyt pöytätaso jaa tällöin vastakkaisen seinän kaappiriviin, mutta se riittänee...

   Poista
 3. Hyvännäköinen suunnitelma. Itselläkin odottelee muutama kodinkone täällä Espoossa asennusta, pitäisi varmaan hankkia niille asennuspalvelu, sen verran monimutkaisilta näyttää. Tuo keittiön koko varmasti luo omat haasteensa, pienessä tilassa on tärkeää käyttää kaikki neliöt hyödyllisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelma on ihan ok ja valitsemani Ikean harmaat ovetkin on hyvät. Mutta urakkafirma asensi kaapin huonosti ja osin jopa väärin, mistä jäljempänä on jokunen postaus. Mutta kyllä siitä vielä priima tulee - uskon :):)

   Poista