maanantai 25. tammikuuta 2021

Kastaja kirkolla

Johanneksen kirkon kahden ison pääoven välissä on matala pylväs, jonka päällä on joitakin vuosia seissyt pronssinen mies, jonka kädessä on pitkävartinen kauha. Johannes Kastajaa kuvaava patsas ilmestyi vuonna 2004 vartioimaan kirkon ovia.

Puolitoista metrisen patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Kari Juva (1939-2014). Vierailin Ukin ja lastemme kanssa kuvanveistäjän studiolla 1980-luvun lopulla, kun Ukki halusi ostaa yhden Juvan ratsastajapatsaan kotiimme. Mieluinen patsas löytyi :):) 

Patsas pääsi paraatipaikalle Itä-Helsingin kodissamme, jossa se ilahdutti meitä ja vieraitamme viime vuoteen asti. Patsas oli ja on edelleen Ukille ja minulle rakas ja muistorikas. Odotamme mielenkiinnolla, mistä tuo pronssihevonen ratsastajineen löytää uuden paikkansa...

Patsaanhakureissulla mukanamme ollut neljäs lapsemme - 1988 syntynyt Opiskelijapoika - oli noin puolivuotias imeväinen. Pojan syntymän muistoksi Ukki halusi ostaa minulle (ja pojalle) studion varaston seinään nojanneen Juvan piirroksen vauvaa imettävästä äidistä. 

Kari Juvan iso (70x100 cm) piirros koristaa nyt Punavuoren vuokrakaksiota (täällä), ja kulkenee mukanani elämäni loppuun asti...

Kari Juva: Johannes Kastaja (2004)

2 kommenttia:

 1. Vaikuttava on kirkon sisääntulo pysteine päivineen! Komia kauha Johanneksella.
  Onpa Sinulla hauskoja muistoja Johanneksen tekijään liittyen. Vauvaa imettävä äiti-taulu on herkkä yksinkertaisine viivoineen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloinen muisto kaukaisesta menneisyydestä, joka kuitenkin on niin lähellä...

   Poista