lauantai 2. tammikuuta 2021

Kuningatar rannalla


Kävellessäni Vanhankaupunginkosken ympäristössä (täällä) törmäsin Matinkaaren kävelysillan kupeessa rantakalliolla istuvaan alastomaan neitoon - pronssiseen naisfiguriin. Tämä kuvanveistäjä Hannu Konttisen (s.1953) patsas on pystytetty Vanhankaupunginlahdelle vuonna 2014 Katariina Saksilaisen muistoksi. 

Katariina Saksilainen (1513-35) oli ensimmäinen Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa Vaasan (1496-1560) kolmesta vaimosta. Kustaa Vaasa valittiin kuninkaaksi 27-vuotiaana ja hän hallitsi maata lähes 40 vuotta kuolemaansa asti. Vuonna 1531 kuningas nai poliittisten päämääriensä ohjaamana 18-vuotiaan saksalaisen Katariinan. Vuonna 1533 kuningatar Katariina synnytti pojan Eerikin, josta tuli isänsä kuoltua seuraava kuningas Eerik XIV. Katariinan seuraava raskaus pari vuotta myöhemmin päättyi keskenmenoon, minkä seurauksena kuningatar kuoli vain 22-vuotiaana.

Miksi Vanhankaupunginlahdella on Katariina Saksilaisen muistopatsas? Yksi syy lienee se, että Katariinan aviomies Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin tälle paikalle Vantaanjoen suistoon, tosin vasta 15 vuotta vaimonsa kuoleman jälkeen vuonna 1550. Kiintoisaa on myös se, että toisin kuin suurin osa kaupungin patsaista kyseinen patsas on yksityishenkilöiden valitsema ja rahoittama, tosin sijainti on harkittu yhdessä kaupunginsuunnitteluviraston kanssa.

Mutta miksi ko paikalle haluttiin pystyttää patsas kuningattaren eikä kuninkaan muistoksi, jää minulle arvoitukseksi. Ehkä asia meni niin, että ensin oli (nais)patsas, ja kun löytyi sopiva paikka, päätettiin patsaan nimestä. Eikä että haluttiin pystyttää patsas juuri Katariinan muistoksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti