perjantai 19. heinäkuuta 2024

Kioskeja keskustassa

Kahvilakioski Eiran sairaalaa vastapäätä, Eiranpuiston kupeessa

Helsingin keskusta on edelleen yli kaksikymmentä vanhaa kioskia, jotka on rakennettu 1920-1950-luvuilla. Useimmat kioskeista ovat kaupungin omistuksessa ja käytössä kesäkahviloina, vaikka pieni osa on 2000-luvulla myyty yksityisille yrittäjille.

Vanhimmat, 1920-luvulla valmistuneet kioskit ovat betonia ja pyöreitä ns. lankarullakioskeja, ja niitä Helsingissä on jäljellä kolme kappaletta. Yksi toimiva lankarullakioski löytyy Kasarmintorilta - Paja-niminen jäätelökahvila, jossa mennä viikolla maistoin Pajan omaa turkinpippuri-lakujäätölöä, ja maistui :)

Tiistaina teimme Ystävän kanssa lyhyen kävelyn Eira-Ullanlinna-akselilla kiertäen kahden perinteisen, puisen lippakioskin kautta. Ensimmäinen kesäkiska oli italialaisveljesten pitämä Tehtaankadun ja Laivurinkadun kulmassa oleva Cafe Brera, johon istuimme kahville ja kroisantille - varoen nälkäisten varpusten hyökkäyksiä. 

Tämän jälkeen ohitimme vielä toisen, Merimiehenkadun ja Yrjönkadun kulmassa olevan Jugge-nimisen lippakioskin, jonka päätuote on jääjogurtti erilaisilla lisukkeilla. Hyvännäköisiä annoksia on pakko tulla vielä tänä kesänä maistamaan :) Ehkäpä Pikkupoikien kanssa…

Näiden kolmen kotini lähistöllä olevan vanhan kioskin lisäksi olen aiemmin kirjoittanut Etu-Töölössä ja Pitkäsillan juuressa Hakaniemessä olevista lippakioskeista (täällä ja täällä) sekä Eteläesplanadille jo 1900-luvun vaihteessa rakennetusta puisesta kioskista (täällä).

Mutta vielä riittää kiskoja käytäväksi ja koettavaksi :)


Jääjogurttia myyvä kioski Designmuseota vastapäätä, Johanneksen kirkon juurella

Betoninen Paja-kioski Kasarmintorilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti