maanantai 15. heinäkuuta 2024

Yllätysvieras jäi vieraaksi


Fiskarsin kesän toinen päänäyttely - Kuparipajassa olevan Hauras-näyttelyn (täällä) lisäksi - oli vanhan viljamakasiinin ylimmässä kerroksessa. Näyttelyn nimi oli Yllätysvieras ja se keskittyi tunnettuihin kotimaisiin muotoilubrändeihin ja ei-niin-tunnettuihin ulkomaisiin nykytaiteilijoihin. 

Näyttelyyn oli rakennettu suomalaisen kesähuvilan huoneita: olo- ja makuuhuone, keittiö, eteinen ja veranta - sisustettuna kotimaisten (huippu)muotoilijoiden huonekaluilla, kankailla ja koriste-esineillä - ilman väliseiniä. Ja tähän tuttuun joukkoon oli istutettu Yllätysvieras - yksi kuhunkin huoneeseen. Ja tämä Vieras oli joku ulkomaisen nykytaiteilijan taideteos, videoista konkreettisiin huonekaluihin.

Tämän ymmärsin vasta jälkeenpäin - Yllätysvieras-näyttelyn kierrettyäni. Näyttelyyn mennessäni en tiennyt näyttelystä mitään enkä sisään mennessä jaksanut edes lukea oven suussa olevaa pitkää esitetekstiä. Tästä johtuen kiersin näyttelyn ihan sokkona - pääosin ihmetellen mistä on kyse :)

Näin kauniita huonetiloja kalustettuna tuikitutuilla - jopa liian tutuilla ja brändätyillä - huonekaluilla, kankailla ym. Ennen kaikkea ihailin upeaa näyttelytilaa - yli sata vuotta vanhan viljamakasiinin kattopalkkeja ja lukuisia erimuotoisia ikkunoita, joista valo tulvi kauniisti sisään.

Ainut kohta, jossa ymmärsin että huolella ja tarkkuudella valitun sisustuksen joukossa oli jotain outoa oli kirjasto(?)huone, jossa normi-aaltojen ja -artekeiden joukossa oli muhkea puutuoli. Ja keittiössä, jossa työtilan päällä roikkui kuivatuista kaloista tehty installaatio. Yllätysvieraita - jees.

Minulta tämä näyttely meni vähän ohi eikä oikein koskettanut. Toki ullakkotilassa oli useita kauniita huonetiloja ja tuttuja kalusteita, mutta silti…

Ehkä pitää käydä uudestaan, kun nyt tiedän mistä näyttelyssä on kyse :) Onhan minulla museokortti :)

Kirjastotila, jossa tunnistin Yllätysvieraan :)

Näyttely on kauniin vanhan viljamakasiinin kolmannessa kerroksessa.
Makasiini valmistui 1902 ja sen suunnitteli arkkitehti Waldemar Aspelin (täällä)
Vuonna 1996 rakennus remontoitiin näyttely- ja juhlatilaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti