sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Anen ensimmäinen


Kuusisaaressa olevan Villa Gyllenbergin (täällä) edesmenneen isännän, pankkiiri Ane Gyllenbergin suosikkitaiteilija oli Helene Schjerfbeck (1862-1946), mikä edelleen näkyy museon (lähes) jokaisessa näyttelyssä. Esillä on aina yksi tai useampi Schjerfbeck - ja usein useampi :)

Ensimmäisen Schjerfbeckin maalauksen Ane hankki 1930-luvun puolivälissä, kun hän osti taiteilijan Fete juive/Lehtimajanjuhla -nimisen taulun. Nykyisessä kotimuseossa taulu on ripustettu valoisaan ruokasaliin kahden ison kynttelikön taakse ja vastapäätä isoa ikkunaa. Tämän takia satunnaisen museovieraan on hankala valokuvata isoa, valoa heijastavaa öljymaalausta, ja siksi minunkin alla oleva valokuva taulusta on ”vinossa”. 

Taulu kuvaa syksyisin vietettävää juutalaisten sukkot-juhlaa eli lehtimajanjuhlaa. Kaksikymppinen Helene maalasi taulun vuonna 1883 Helsingissä. Tummatukkaisen tytön mallina oli tuolloin 10-vuotias Chava Slavatitsky (1873-1963) ja istuvan miehen mallina todennäköisesti hänen isänsä suutari Abraham Slavatitsky. Molemmat - tytär ja isä - kuuluivat Suomen vähälukuiseen juutalaisyhteisöön.

Myöhemmin Chavan tiedetään kääntyneen kristinuskoon, liittyneen Pelastusarmeijaan, avioituneen Tanskaan ja saaneen kaksi lasta. Chavan, joka myöhemmin muutti nimensä Evaksi, elämästä kerrotaan lyhyesti toimittaja Teppo Sillantauksen kirjoittamassa Hesarin artikkelissa (HS 7.11.2020). Artikkelissa (tilaajille täällä) on mielenkiintoista luettavaa juutalaisten historiasta Suomessa - ainakin minulle paljon uutta tietoa.

Liekö suomalaisten ristiriitaisesta suhtautumisesta juutalaisuuteen vai miksi, mutta Ane Gyllenberg säilytti juutalaisten juhlaa kuvaavaa taulua pitkään pankkiiriliikkeessään ja vasta vuonna 1956 se ripustettiin nykyiselle paikalleen Villa Gyllenbergin ruokasaliin. 

Helene Schjerfbeckin Lehtimajanjuhla-taulun jälkeen Ane Gyllenberg ehti ennen kuolemaansa 1977 hankkia vielä 25 rakastamansa taiteilijan teosta. Nykyään Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelmassa on 41 Schjerfbeckin teosta - suurin osa maalauksia, mutta joukossa joitakin luonnoksia ja grafiikanlehtiä. Vielä on kerättävää :) sillä Schjerfbeck oli tuottoisa taiteilija ja hänen tuotannostaan on jälkimaailmalle säilynyt pitkälti yli tuhat teosta.

Myös minä olen monessa näyttelyssä ja museossa saanut ihailla Helenen helmiä, kuten lokakuussa 2019 Lontoon Royal Academy of Arts -museossa (täällä), heinäkuussa 2022 Turun taidemuseossa (täällä) ja viimeksi pari kuukautta sitten, kun Gyllenbergin taidemuseossa oli huippusuosittu Schjerfbeck & muoti -niminen näyttely (täällä). 

Ja Helene-putkeni tulee jatkumaan…

Helene Schjerfbeck: Fete juive/Lehtimajanjuhla, 1883

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että Helene-putkesi ja muutkin putkesi jatkuvat. Ilomme blogilukijoinasi on seurata elosi kulttuurimatkaa. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteinen kulttuurimatkamme jatkuu, ei huolta. Terv InnaAnni

      Poista