tiistai 9. heinäkuuta 2024

Kahvia ja gelatoa


Nuorin aikuisista lapsistani - Juniori - on pari vuotta asunut Töölön kirjaston kupeessa. Tapaamme kaksin keskimäärin kerran viikossa - ja usein jossain Töölön lukuisista kuppiloista. Yleensä lähden tapaamisista aina hyvillä mielin - energisoituneena - eikä kahvihammastakaan enää kolota :) 

Tällä viikolla tapasimme Cafetoria-nimisessä pienessä kahvilassa Runebergin- ja Sammonkadun risteyksessä, lähes vastapäätä entistä Kauppakorkeakoulua (täällä). Mukava ja rento paikka, jossa saa erityisen hyviä erityiskahveja. Tänä kesänä kahvilan vetäjät ovat alkaneet valmistaa myös gelatoa eli käsintehtyä ”tuorejäätelöä”. 

Tähän asti olen luullut, että gelato tarkoittaa vain jäätelöä italiaksi eikä se muulla tavoin hirveästi eroa pakastealtaiden perusjätskistä. Onneksi Juniori valisti minua - ja nyt ymmärrän, että gelato on kaikkea muuta kuin pakastealtaiden perusjätskiä :)

Ensinnäkin oikeaoppinen gelato valmistetaan käsityönä tuoreista raaka-aineista ilman keinotekoisia lisä- ja säilöntäaineita. Toisekseen gelato valmistetaan täysmaidosta eikä kermasta, joten se sisältää rasvaa korkeintaan 8 prosenttia, kun perusjätskissä on vähintään 12 prosenttia. Ja gelatoa ei saa säilyttää yhtä kylmässä kuin perusjätskiä. 

Näiden kolmen pointin :) seuraksena oikeaoppinen gelato on tuoreempaa, täyteläisempää, pehmeämpää ja vähärasvaisempaa kuin pakastealtaiden perusjäätelö. Ja yleensä myös huimasti maukkaampaa - ja kalliimpaa. 

Näin oli myös Cafetorian gelato, jota maistoin laventelin ja hunajan makuisena. Ja tykkäsin tosi paljon. Taas paikka, johon palaan - yksin tai Juniorin kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti