maanantai 22. heinäkuuta 2024

Ankkurista iloa

Puutukkinen vanha ankkuri, jossa tarvittaessa tukki käänsi ankkurin meressä oikeaan asentoon.

Salon torin (täällä) vieressä on Horninpuisto, jonka vetonaula on vanha rauta-ankkuri ja kaksi komeaa vanhaa tykkiä, jotka sijoitettiin puistoon 1980-luvun lopussa. Etenkin lapset tykkäävät, kun he saavat kiipeillä ja istuskella tykkien päällä :) Ja ihmetellä valtavaa ankkuria.

Salolaisen sukellusseura Simpun jäsenet löysivät kyseisen ankkurin ja tykit meren pohjasta Hiittisten eteläpuolelta 1980-luvun alussa. Tarvittiin monimutkainen operaatio, että ne saatiin nostettua ylös ja käsiteltyä museokuntoon, minkä jälkeen nämä kolme vanhusta päätettiin sijoittaa Horninpuistoon Salon keskustaan.

Ankkuri on valmistettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa Pietarissa. Myös tykit on valmistettu Venäjällä, ja niistä löytyvän vanhan kaiverruksen mukaan vuonna 1808. Ilmeisesti ankkuri ja tykit ovat aikoinaan kuuluneet Suomen vesillä karille ajaneelle venäläisalukselle. Luultavasti keventääkseen laivaa kapteeni on päättänyt heittää ainakin yhden rauta-ankureista ja joitakin tykkejä mereen ja näin onnistunut jatkamaan laivan matkaa. 

Löytöpaikalta meren pohjasta ei ole löytynyt laivan hylkyä, mutta toinen suuri ankkuri löytyi ja myös se nostettiin. Tämä ankkuri sijoitettiin Örön lähettyvillä olevan Lilla Ådskärin saaren rantaan. On arvioitu, että venäläislaivassa saattoi olla jopa viisi ankkuria ja kymmeniä tykkejä eli kaikista ei tarvinnut luopua :)

Tykkipuistoksikin nimitetty puisto ilahdutti 20-30 vuotta sitten omia lapsiani. Ja nykyään ankkuri ja tykit viihdyttävät lastenlapsiani, kun käyn heidän kanssaan Salon kesätorilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti