tiistai 10. toukokuuta 2022

Kesämökki Espalla


Esplanadin puistossa Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa on Kesämökki-niminen vanha, puinen kioski. Se on seisonut ja toiminut samalla paikalla yli sata vuotta, vuodesta 1893 alkaen. Nykyään kioskissa myydään kahvin ja virvoitusjuomien lisäksi vain jäätelöä - Valion/Pingviinin irtojäätelöä sekä tuutteja ja puikkoja - ei pehmistä. Vuosikymmenien aikana juomien ja jätskin lisäksi myynnissä on ollut mm. monenlaista kahvileipää, makeisia, savukkeita ja lehtiä.

Helsingin pääarkkitehti Carl L. Engelin (1778-1840) hahmottelemassa Esplanadin puiston jokaisessa neljässä kulmassa on kioski. Eteläesplanadin puoleiset kioskit ovat 1900-luvun vaihteessa valmistuneita puurakenteisia ja koristeellisia pieniä majoja, Pohjoisesplanadin puolella taas on kaksi funkkistyylistä ns. lankarullakioskia, jotka on suunnitellut arkkitehti Gunnar Taucher (1886-1946) 1920-luvun lopulla. 

Helsinkiin perustettiin 1800-luvun lopulla useita virvoitusjuoma- ja kivennäisvesikioskeja osin siksi, että kaupungin kaivot olivat saastuneita je puistoissa aikaa viettävälle herrasväelle haluttiin tarjota hyvää ja virvoittavaa juomaa. Parikymmentä näistä vanhoista kioskeista on säilynyt ja monet edelleen toiminnassa. 

Poikkesin jätsillä Espan vanhimman kioskin ”terassilla”, kun viikolla palasin Pikkupoikien hoitopestistä (täällä). Tykkäsin tosi paljon juuri tästä Espan kioskista - kioskista, jossa en ollut aiemmin käynyt. Paikan vetonauloja olivat kivasti (minulle sopivaan tapaan) kontaktia ottava myyjä, ulkotuolien paksut istuintyynyt (vilukissalle tärkeää) ja kauniit, hyvin hoidetut kukkaistutukset. Asioita, jotka minulle tuovat viihtyisyyttä. Ja plussana ihana lakritsijäätelö :) 

Taas paikka, johon palaan :) Ja Murun kanssa :)

2 kommenttia: