sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Arvon muisto elää


Kallion kirjaston takana olevassa pienessä puistossa kohoaa yli seitsemän metriä korkea, alumiinista tehty runoilija Arvo Turtiaisen (1904-1980) muistomerkki. Patsas on kuvanveistäjä Raimo Utriaisen (1927-1994) tekemä ja pystytetty vuonna 1990.

Muistomerkki on tehty pitkistä ja kapeista alumiinisäleistä, joiden toinen puoli on maalattu mustaksi. Pituussuuntaan asetettuja säleitä kierretty korkkiruuvin tavoin keskustan ympäri. Näin kylmä alumiini pinta heijastaa vaihtelevasti eri suunnista tulevaa valoa, mikä saa kylmän metallipinnan elämään mielenkiintoisesti ja kauniisti. Korkea patsas näyttää kevyeltä ja ilmavalta - hengittävältä. Minun makuuni - inspiroivaa katseltavaa.

Lähinnä läpi kulkuun ja oikaisuun käytetty pieni puisto on 1963 nimetty filosofian tohtori Matti Heleniuksen (1870-1920) mukaan. Helenius tutki alkoholin sosiaalisia vaikutuksia ja oli vaikutti pontevasti 1900-luvun alun raittiusliikkeessä. Hän toimi myös poliitikkona ja yritti mm. parantaa kalliolaisten työmiesten oloja. Mielenkiintoista, että Matti Heleniuksen puiston viereinen pieni puisto on nimetty hänen vaimonsa Alli Tryggin (1852-1926) mukaan. Vaimo oli opettaja ja miehensä tapaan antautunut raittiustaistelija.

Muistomerkki näyttää parhaat puolensa, kun sitä malttaa katsella useammasta eri suunnasta. Ja antaa mielikuvituksen lentää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti