maanantai 27. marraskuuta 2023

Kotimuseo Kensingtonissa


Lontoon ydinkeskustassa oleva 1800-luvulla eläneen taidemaalari Frederic Leightonin koti on avattu yleisölle jo lähes sata vuotta sitten eli 1929. Pitkään rakennus toimi lähinnä taidegalleriana ja tapahtumapaikkana, ja vasta myöhemmin se on restauroitu talon entisen asukkaan - Frederic Leightonin (1830-1896) - kotimuseoksi. Viimeiset entisöinnit tehtiin vasta 2000-luvulla ja lopullinen suurremontti valmistui 2022.

Jos rakennusta on entisöity vähitellen vuosikymmenien kuluessa, niin myös sen alkuperäinen rakentaminen kesti vuosikymmenien, tarkemmin 30 vuoden ajan. Vietettyään vuosia manner-Euroopassa 34-vuotias Frederic Leighton osti tontin Hollad Parkista vuonna 1864, ja alkoi rakentaa. Aikoinaan harvinainen kodin ja ateljeen yhdistelmä valmistui parin vuoden kuluttua, mutta tämän jälkeen rakennusta laajennettiin jatkuvasti miehen kuolemaan asti. Talon muista muutoksista huolimatta perheettömänä poikamiehenä kuolleen vauraan taiteilijan makuuhuone on säilynyt hämmentävän vaatimattomana ja askeettisena. 

Leightonin vauraus oli alkujaan peräisin isänisältä, joka toimi vuosia tsaarien lääkärinä Venäjällä. Nykyään lähes unohdettu taidemaalari oli aikalaisten ylistämä ja suosima, ja hän myös tienasi hyvin maalauksiallaan. Kerrotaan, että jopa kuningatar Viktoria kävi niitä paikalla ihailemassa ja ostamassa. Vaikka Leightonin teokset ovat jääneet pääosin unholaan, tuon viktoriaanisen ajan taiteilijan kotimuseosta on tullut suosittu turistinähtävyys.

Taiteilijan kuoltua 1896 komean asunnon kaikki huonekalut ja muu irtaimisto samoin kuin sekä taiteilijan itse maalaamat että hänen vuosien kuluessa keräämänsä maalaukset myytiin huutokaupassa. Nykyisen kotimuseon huonekalut ja maalaukset on kerätty ja ostettu myöhemmin asunnon vanhojen valokuvien henkeä noudattaen. Jopa osa Leightonin kodin alkuperäisistä taideteoksista - sekä omista että keräämistä - on saatu palautettua asuntoon. 

Ulkoapäin kotimuseo on aika vaatimattoman näköinen, eikä paljoa eroa vauraan asuinalueen muista rakennuksista. Mutta sisällä odottaa yllätys. Itämaisia upeita mosaiikkeja, vanhoja silkkitapetteja, kullattuja kupoleja, koristeellisia kynttelikköjä, ja löytyypä ns. arabialaisesta huoneesta soliseva suihkulähdekin. Kaikki rintarinnan ja sulassa sovussa. 

Karismaattisen taiteilijan koti oli jo hänen eläessään ihmetyksen aihe, ja sitä se oli edelleen. Asunnon taideteokset jäivät auttamatta ihastuttavan ja hämmentävän sisustuksen varjoon. Onhan museon nimikin kotimuseo eikä taidemuseo

Upea arabialainen huone suihkulähteineen


Taiteilijan sisäateljee

Upea kynttelikkö on Muranon lasia 1800-luvun puolivälistä.

Taiteilijan ns. talviateljee

Isännän vaatimaton makuuhuone

12 Holland Park Road

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti