lauantai 11. helmikuuta 2023

Koti 1950-luvulla


Synnyin maaliskuussa 1952 ja saman vuoden kesällä pieni perheemme - isä, äiti ja tyttövauva - muutti juuri valmistuneeseen uuteen kerrostaloon Lauttasaareen. Lauttasaarentie 31 on nykyään määritelty kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi ja on edelleen hyväkuntoinen ja asuttu. Kirjoitin tästä varhaislapsuuden kodistani blogiini keväällä 2015 (täällä). 

Kävellessäni alkuviikosta Murun kanssa Lauttasaaressa piti taas käydä nostalgisoimassa ja valokuvaamassa tuttua 50-luvun kerrostaloa. Asuimme rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa ja meidän viisi huonetta ja keittiö käsitti koko kadunpuoleisen päädyn parvekkeineen. Kuvassa näkyy nurmipihalle avautuvat kolmen makuuhuoneen ikkunat ja kadulle päin olevat kaksi ikkunaa - olohuoneen ikkuna ja kulmassa olevan kolmannen makuuhuoneen - huoneen, jossa siis on kaksi ikkunaa. 

Aika jännä, miten tarkasti muistan asunnon pohjapiirroksen ja kaikki huoneet - ja paljon sisustuksestakin, vaikka olin juuri täyttänyt kahdeksan vuotta, kun kolmilapsiseksi kasvanut perheemme muutti Lauttasaaresta Kulosaareen. Uuteen rivitaloasuntoon, jossa me kaikki kolme lasta saimme omat huoneemme. Lapsuudessani Lauttasaaren kotitalon takana oli kallioista metsää, mutta myöhemmin taloon kiinni rakennettiin toinen kerrostalo. 

Nykyään katselen lämmöllä tuttua kerrostaloa, joka edelleen tuntuu yllättävän ”omalta” :) Lauttasaari on toinen Helsingin asuinalue, jossa nykyisen Punavuoren kotini ohella voisin kuvitella eläväni eläkepäiviäni.

2 kommenttia:

  1. Niin monet kerrat ohimatkalla Mäkelänkadulla tai kylässä ystävän luona ovat vanhat lapsuudenkuvat tulleet mieleen. Iso yläpiha keinuineen, hiekkalaatikoineen, hiihtolatuineen. Pihalle tuotu hiilikasa oli oiva leikkipaikka ennen kuin talonmies lapioi sen kellarin ikkunasta sisään. Oletan, että minulla oli leikkilapio ja ”autoin miestä. Muistan vielä perheen sukunimen ja lasten nimet.
    Nyt siirrytään aikaan eli katsotaan taloa vain ulkoapäin. Ystävän asunto myytiin. Ja hän vaihtaa maisemaa.
    Lauttasaari on minulle liian lännessä. Mutta jos sieltä löytyisi kohtuuhintainen parvekkeellinen ja keittiöllinen asunto hissitalosta, niin voisin ajatella. Vinkkejä otetaan vastaan. Kiitos! MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli Lauttasaaressa Talkkari (isolla T:llä), jonka kaikki tunsi ja tiesi, mutta ei pelännyt. Ja Talkkarin iso perhe, jonka tyttärissä löytyi useampikin leikkikaveri. Me emme hiihtäneet pihalla, mutta kylläkin kelkkamäki oli talvisin ahkerassa käytössä. Kiitos taas muisteloista, MK. Terv InnaAnni

      Poista