maanantai 6. helmikuuta 2023

Kolmen kopla

Pyhiinvaeltajan vesiallas, jossa Harmaja - saari Helsingin edustalla.

Kaivopuiston rannan kävelyreitilläni on toista kymmentä vuotta ollut iso, luonnonkivirakenteinen vesiallas, jonka keskellä on teräksinen saareke. Olen ymmärtänyt, että kyseessä ei ole kahluuallas, vaan vesiaiheinen koriste tai taideteos. Viimein tänään uteliaisuuteni voitti, ja päätin selvittää, mistä on kyse.

Luinnonkivirakenteinen vesiallas on nimetty Pyhiinvaeltajan vesialtaaksi ja sen ympärillä oleva puisto Pyhiinvaeltajanpuistoksi. Selitystä nimien alkuperälle en löytänyt :) Altaan teräksinen saareke kuuluu kolmiosaiseen Fucus-nimiseen taideteokseen, jonka on 2010 tehnyt käsitetaiteilija Jussi Heikkilä (s.1952). Teoksen kaksi muuta osaa - terässaareketta - löytyy kadun toiselta puolelta Eiran uimarannan vieressä olevasta Pyhän Birgitan puistosta.

Saarekkeet kuvaavat kolmea Suomenlahden saarta Harmajaa, Tunnholmenia ja Sommarnia, joissa kaikissa teoksen tekijä on viettänyt aikaa. Nimi Fucus tarkoittaa levää, jota on kuvattu myös terästakenteiden pintakuvioissa. 

Harmaja- ja Tunnholmen-saarekkeiden ohi olen kävellyt monesti, mutta teoksen kolmas osa - Sommarn - on minulta aiemmin jäänyt huomaamatta. Nyt sekin tuli tutuksi. 

Vesialtaasta tykkään, mutta terästeokset eivät minua kummemmin sykähdytä. Mutta tiedänhän nyt, mitä ne ovat ja kenen tekemiä :)

Sommarn - saari Inkoossa

Tunnholmen - saari Porvoossa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti