torstai 23. helmikuuta 2023

Kaksi päivää herkuttelua

Salaattilounas Wallinin kalakaupassa

Mummin minilomaan Turussa (täällä) mahtui roppakaupalla herkuttelua, kuten useimmiten lomiini. Rakastan hyvää ruokaa, erilaisia ruokapaikkoja ja seurassa syömistä, tosin väliin - olosuhteiden sanelemana - olen oppinut nautiskelemaan myös yksin. 

Kahden päivän ja yhden yön loma alkoi lounaalla Opiskelijatytön kanssa Tytölle tutussa Wallinin kalakaupassa Turun kauppahallissa. Saimme paraatipaikat tiskin reunasta ja tilasimme annokset päivittäin vaihtuvalta noin viiden ruokalajin lounaslistalta. Minä valitsin Caesar-salaatin mehevillä jokiravuilla ja Tyttö kokeili valtavaa, siikafileillä täytettyä club-sandwichiä. Molemmat annokset olivat silkkaa herkkua. 

Lounaan jälkeen Tyttö palasi kotiinsa Taattisten tilalle Merimaskuun ja minä majoituin hotelli Parkiin (täällä). Seuraavaksi ”ohjelmassani” olikin jo iltapäiväkahvit :) Kupillinen kahvia kanelisen vegaanidonitsin ja kuohuviinin kanssa maistui tutussa kahvila Victorissa (täällä) Turun taidemuseossa.

Viideltä tapasin illallisen merkeissä kaksi Turun serkkuani. Nuorempi heistä oli valinnut ruokapaikaksemme Puutorin laidalla avatun uuden afrikkalaisen Timbuktu-nimisen ravintolan. Melko tyhjässä, vaatimattomassa ravintolassa oli kivasti afrikkalaista tunnelmaa ja ruoka oli liha- ja kasvispainoitteista. Annosten tulisuuden sai valita yhden ja kolmen välillä. Meille riitti ykkönen - maukasta, mutta ei yhtään tulista. 

Timbuktusta ihanat turkulaiset sukulaiseni halusivat viedä minut tutustumaan viereisen Puutorin legendaariseen Vessaan. Jännittävä pyöreä rakennus on valmistunut silloiselle linja-autoasemalle 1933, ja se on ollut yleinen käymälä vuoteen 1986 asti. Vuodesta 1997 alkaen arkkitehti Torsten Soran (1903-1955) suunnittelema rakennus on toiminut ravintolana tai baarina. Pitihän minun selvittää, että nimi Puutori juontaa 1800-luvun lopulta, jolloin torilla myytiin pääasiassa maaseudulta tuotua puutavaraa.

Lomayö kului mukavasti hotelli Parkissa, ja aamulla istuin pitkään majapaikan maittavalla buffet-aamiaisella. Päivällä tutustuin yhteen uuteen museoon ja nautin yhdestä teatteriesityksestä, ja illalla piti taas herkuttella :) Vuorossa oli Opiskelijatytön valitsema Nomad-niminen ravintola Kristiinankadulla. Nomad ilmoittaa olevansa fuusioravintola, joka yhdistää italialaisia, senegalilaisia ja pohjoismaisia makuja. 

Alkuun tilasimme hirssiblinejä ja tonnikalaa, ja pääruoaksi valitsimme kumpikin pastaa - minulle kanttarellirisottoa (hyvää) ja Tytölle spagettia ja tiikerirapuja (ihan ok). Jälkkäriksi puolitimme omenastruudelin vegaanisella viikunajäätelöllä. Tilaamissamme annoksissa oli tällä kertaa lähinnä italialaisia ja suomalaisia makuja, en niinkään tunnistanut afrikkalaisia tai senegalilaisia tuulia.  

Illan pimetessä ajoimme Opiskelijatytön kanssa yöpymään Tyttärien Tilalle Merimaskuun. Täydellä vatsalla oli hyvä nukahtaa ihanan miniloman jälkeen - jopa ilman Murua, jonka olin jättänyt Ukin mökille hoitoon. 

Iltapäiväkahvit Victorissa

Kanaa ja lammasta Timbuktussa

Yömyssyt Puutorilla

Legendaarinen Puutorin Vessa

Keittiön tervehdys Nomadissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti