torstai 9. helmikuuta 2023

Väriä Vallilassa

Ravintola Pikku Vallila Vallilantien ja Keuruuntien kulmassa 

Helmikuisesta Puu-Vallilasta löytyi muutakin kiinnostavaa kuin Päiväkahvibaari Päijänteentiellä (täällä). Lukuisia vanhoja, 1910-luvulla työväestölle rakennettuja puutaloja, jotka liukkaan lumi-loskankin keskellä näyttivät viehättäviltä. Ihmisiä ei mäkisillä kaduilla sen sijaan pahemmin näkynyt - liekö tilanne kevään koittaessa toinen, sillä aluetta on usein kehuttu yhteisöllisyydestä.

Puu-Vallila oli pitkään purku-uhan alla, mutta lopulta 1980-luvun alussa rakennukset päätettiin peruskorjata ja mm. monissa taloissa vielä käytössä olleet ulkokäymälät poistaa. Onneksi jälkipolville säästettiin Helsingin jännää rakennushistoriaa. 

Yllättävä ja tutustumisen arvoinen puutaloyhteisö Helsingin keskustassa - Osuuspankin vuonna 2017 valmistuneen, upean pääkonttorin kyljessä. Kiva kävelyn ja tirkistelyn kohde :)

Päijänteentietä

Vanajantietä

Päijänteentien toisella puolella Teollisuuskadun varrella on 2017 valmistunut OP:n pääkonttori, 
joka on yksi lempirakennuksistani Helsingin uudistuotannossa. 
Kuvassa rakennuksen Päijänteenkadulle näkyvä ”takapuoli”.

2 kommenttia:

 1. Löysit Vallilan puutalot ja olit syntyseudullani! Synnyin Mäkelänkadun ja Päijänteentien kulmataloon, vastapäätä kuninkaallisten Hagertien taloa. Saimme seurata tositeeveetä, kun puukot heiluivat ja huudot kiirivät. Tarhassa kävin Päijänteentiellä, kolme kansakoululuokkaa Vallilan kansakoulua kunnes muutimme Kulosaareen. Minulla on edelleen side taloon. Lapsuudenystäväni on asunut kaikki vuodet samassa talossa. Kaksi asuntoa on siinä nyt myynnissä. Vinkvink! Hissi tosin puuttuu.
  Kiitos taas vinkeistä! MK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva lukea viestisi, MK. Vaikka olin siskosi luokkakaveri ja ystävä vuosia, en muista kuulleeni että muutitte Vallilasta. Toisaalta ei semmoisista silloin koululaisina puhutte, eikä se kiinnostanut. Toisin kuin nyt ikääntyessä. On kiva muistella oman elämän kulkua, ja jopa piipahtaa kurkkaamassa entisiä lapsuuden asuinseutuja. Paljon muistaa ja paljon muistuu mieleen - yllättävän paljon :) Terv InnaAnni

   Poista