lauantai 4. helmikuuta 2023

Palacen jakkara

Vasemmalla vuoden 1952 jakkara ja oikealla vuoden 1997 jakkara.

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Antti Nurmesniemi (1927-2003) oli monessa mukana, kuten Designmuseon näyttelyssä selviää (täällä). Ajaessani Punavuoresta Äitimuoria katsomaan Tapiolaan olen vuosia ihmetellyt - ehkä ihaillutkin - valtavia, teräksestä tehtyjä nelijalkaisia voimajohtopylväitä Seurasaarenselällä Lauttasaaren ja Meilahden välissä. Ja vielä kirkkaan turkoosin värisiä. Nurmesniemen kädenjälkiä nekin - tai oikeastaan jalanjälkiä :) Niitähän on kutsuttu myös Antin askeleiksi. 

Nuori Nurmesniemi oli mukana mm. Helsingin Etelärantaan vuonna 1952 valmistuneen hotelli Palacen sisätilojen suunnittelussa. Hotellin yhteydessä toimi vuosikymmeniä ylellinen saunaosasto, jonka sisustuksesta Antti oli vastannut ja loihtinut kylpijöille hevosenkengän muotoisen puisen saunajakkaran. 

Alkuperäisen jakkaran (1952) istuin oli koivua ja jalat tiikkiä. Näyttelyssä on esillä myös Antin suunnittelema uudempi, kokonaan koivua oleva versio (1997). Nykyään Vuokko Oy:n kautta myydään ns. Palace-saunajakkaraa, joka tuoteselosteen mukaan on koivu/mahonki vaneria ja kierrätettyä tiikkiä - hintaa lähes 800 euroa. 

Ehkä mökkisaunassa pärjäämme vielä vanhalla kotikutoisella jakkarallamme :) Vaikka se tyylikkyydessä Palacen jakkaralle häviääkin :)

Vuokko Oy:n myymä nyky-jakkara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti