perjantai 10. helmikuuta 2023

Pölkyt puutarhassa


Lauttasaaren kartanon puutarhassa on toista kymmentä erikokoista puupölkkyä - siellä täällä pieninä ryhminä. Ihmettelin niitä viimeksi marraskuussa 2022 (täällä). Tykkäsin, mutta en ihastunut. 

Keskiviikkona kävin (monettako kertaa?) puutarhassa olevassa Teemu Auran ihanassa Puhuri-kähvilassa ja kahvittelun jälkeen jäin tutkimaan tarkemmin puutarhan pölkkyjä. Ja ihastuin :) 

Kyseessä on taiteilijapari Janne Nabbin (s.1984) ja Maria Teerin (s.1985) kartanon puutarhaan vartavasten vuonna 2017 suunnittelema Lahopuutarha-niminen ympäristötaideteos. Nabbin ja Teerin sanoin ”Lahopuutarhan teokset alkavat valmistua vasta, kun ne on asetettu paikoilleen.” Ja tämä pitää todella paikkansa.

Oltuaan paikoillaan nyt yli viisi vuotta Lahopuutarhan puupökkelöt ovat alkaneet elää ja petraantua. Etenkin lauhana ja tihkusateisena helmikuun päivänä luonnon muovaamat, kosteat puun pinnat hehkuivat ihanina monivärisinä taideteoksina. Hullaannuin täysin. Varsinkin, kun ympärillä ei ollut kukkia eikä muita istutuksia, jotka hyvin hoidetussa puutarhassa keväällä ja kesällä kilpailevat huomiostani (täällä). 

Lahopuutarha on ympäristötaidetta parhaimmillaan. Luonnon materiaalista, luonnon keskellä, luonnon ehdoilla :)2 kommenttia:

 1. Villi idea ja hauska toteutus! Lohdullista myös se tosiasia, että nämä pönöttäjät vain paranevat ikääntyessään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan pikkuhiljaa ja hitaasti alkaa tuntea näin myös meitin kohdalla :)
   Terv InnaVaara

   Poista