keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Larun koti


Elämäni ensimmäiset vuodet (1952-61) asuin Lauttasaaressa - Lauttasaarentie 31 -, minkä jälkeen viisihenkinen lapsuudenperheeni muutti tänne, kunnes vuonna 1973 lähdin opiskelemaan Ouluun. Larun talo on edelleen tukevasti pystyssä ja ulkoisesti lähes entisen näköinen. 

Perheemme asui alimmassa kadunpuoleisessa kerroksessa, kuvassa parvekkeemme on juuri suojatiemerkin takana. Viereisessä kaksiossa asui talonmiehen perhe (muistan Arjan ja Tarjan sekä tyttöjen jännittävät isoveljet) ja ylimmässä kerroksessa talon suunnitelleen arkkitehti Eija Saijonmaan perhe Hellä-apulaisineen. 1950-luvulla kivijalassa toimi nykyisen kukkakaupan paikalla baari ja oikean puolen myymälässä oli vaihtuvia toimijoita. Lapsuudessani talon takana oli rakentamatonta seikkailumetsää.

Alla on alimman kerroksen alkuperäinen pohjapiirros, joka vahvistaa muistikuvani asunnon huonejärjestyksestä. Oikealla parvekkeen vieressä oli ruokailuhuone, sitten keittiö ja kolmantena apulaisen (mm. Riia ja Kirsti) huone. Kuvassa alimpana oikealla isän työhuone, sitten vanhempien makuuhuone ja kolmantena lastenhuone. Väliin jäi iso ja valoisa olohuone ja tilava eteinen, josta oli ovi pikkuvessaan. Lastenhuoneen vieressä oli kylpyhuone.



Nykyään Lauttasaarentie 31 määritellään kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi (Helsingin rakennuskulttuuri - Lauttasaaren rakennusinventointi. Helsingin kaupungin tutkimuksia ja raportteja 2/2003). 

2 kommenttia:

  1. On varmasti ollut kiva paikka asua ja kasvaa. Seikkailumetsän muistan omastakin lapsuudestani:)

    VastaaPoista