keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Chachan askelluksesta

Aluksi hämmennyin, kun eri opettajat laskivat saman chacha-rytmin eri tavoin: Pirjon rytmitys oli Yks-kaks-cha-cha-cha ja Maijan Yks-kaks-kol-cha-cha. Aloitus oli kummassakin toki sama eli nainen ottaa vas askeleen sivulle ja sitten oik taka-askel ja paluu vas tukijalalle.

Pirjo ohjeistaa "Yks-kaks-cha-cha-cha" seuraavasti: Napakat, aksenttimaiset askeleet. Paino päkiöillä ja lyhyet askeleet, jotka lähtevät polvi edellä. Jalkaterät ulospäin kuin Aku Ankalla. Yks-kaks -askeleet lyhyet. Tsatsat voi olla pidemmät, ja ne askelletaan jalkaterän sisäsyrjällä - välissä jalkaterät yhteen. 

Maija opastaa "Yks-kaks-kol-cha-cha" seuraavasti: Askellus maadutetaan, ei hypitä. Ja paino Ja kroppa siirretään joka askeleelle, myös kaks-askeleelle, mutta ei valuta takakenoon. Ykkös-askel on pitkä ja kakkos-askel kiertää tukijalan kautta. Kakkos-askeleen taakse/eteen vetoa voi vähän pidätellä tai hidastaa. Myös cha-chan eka osa otetaan pitkänä, muuten askellus saattaa helposti karata etutahtiin.

Ja sitten vaan lonkat ja kroppa mukaan askelluksen rytmiin! 

4 kommenttia:

 1. Kokeilenpa noita. Tuo Maija-opetus on ihan uutta minulle. Meidän salsaopettaja jutteli aikanaan että salsassa pidämme jalkaterät suorassa, ei balettijalkoja (= Aku Ankka) eikä aurausta (= jalkaterät sisäänpäin). Nuo kuvaukset ovat riemastuttavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä huomata, miten eri opettajien opetuksesssa samakin tanssi voi alussa tuntua vieraalta, kun kullakin on omat persoonalliset tavat opettaa. Mutta jokaiselta saa lisävinkkejä omaan menoonsa.

   Poista
 2. Hämmennystä riittä kun "kaikki" opettaa erilaisella laskutavalla. Minulle tuo Maijan laskuri yks-kaks-kolme-cha-cha on tutumpi. Se kuvaa chaa-chaan iskuja paremmin. Mutta aikanaan laskin itsekin tuolla yks-kaks-cha-cha-cha, vaan en enää aikoihin.
  Muistan kun aikoinaan opeteltiin jiveä, ja kumppanini oli oppinut laskemaan erilailla kuin minä, niin meille (hänelle enempikin) tuli iso riitä, ja kaikki oli loppujen lopuksi mun syytä, kun hän ei pysynytkään tahdissa...
  Sun tanssitunnit ja -kerronnat on ihania. Tsemppiä vaan jatkoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit näitä tanssipostauksia. Se kummasti tsemppaa minun tanssiharrastustani. Kun jopu tajuaa, mitä riemua se voi tuottaa...

   Poista