tiistai 15. joulukuuta 2020

Pitkin Pietarinkatua 1


Aamukävelyni Muru-koiran kanssa ovat jo parin vuoden ajan suuntautuneet Punavuoresta pääosin kohti merta ja Kaivarin rantaa (täällä). Viime viikkoina rannalla puhaltava jäinen merituuli on ajanut minut väliin etsimään suojaisampia kävelyreittejä.

Yksi ”sisämaan” suosikkireiteistäni kulkee Tehtaankadulta ensin lyhyen matkan Perämiehenkatua, sitten  kaarevan ja vauraan Ehrensvärdintien lännestä itään eli lopusta alkuun ja viimein Laivurinkadun yli Pietarinkadulle. Pietarinkatu on yksi suosikeistani Ullanlinnassa. Toinen toistaan upeimpia 1900-luvun alun hempeän värisiä jugend-taloja, joista tämän hetken lempparini on Pietarinkatu 9 eli arkkitehti Usko Nyströmin (1861-1925) Kointähti vuodelta 1907. 

Kointähti (aamuntähti) tarkoittaa planeetta Venusta. Koi on ikivanha suomalais-ugrilainen aamun sarastusta tarkoittava sana. Venus taas on kirkkain tähtimäinen taivaankappale ja näkyy selkeästi aamun sarastaessa (ja/tai illan hämärtyessä) ja Kointähti-kivitalon kapean tornin päässä :)

Pietarinkadun talojen kivijaloissa on yksi tai useampi pieni kauppahuoneisto, jotka kaikki näyttävät nykyään pääosin toimivan toimistotiloina. Nämä kauniit ja sopusuhtaiset, ovelliset ja isoikkunaiset vanhat kivijalkahuoneet saavat mielikuvituksen liikkeelle: Sekatavara- ja siirtomaakauppaa, lyhyttavaraliikettä, liha- ja maitokauppaa, leipomoa, paperikauppaa, suutaria, kemikaalikauppaa, vaate- ja kangaskauppaa, puuseppää. Kauppiaita, ”myyjätyttöjä” ja ”apupoikia”. Tavaran tuojia, kantajia ja lähettejä. Kärryjä, hevosia ja jokunen automobiili. Ja ostajia laidasta laitaan. 

Meri on mieleinen, mutta myös Pietarinkatua kävellessä mieli lepää. Varsinkin kun katu on pääosin suojassa tuulelta :):)


Hurmaavia pieniä kauppatiloja...

2 kommenttia:

 1. Moi.
  Kun katselee sinun Hesan kuvia, tulee minulle tosi kaipuu sinne kävelemään. Ennen koronaa tein kierroksia 2-3 kertaa vuodessa, kun oli muutakin menoa sinne, ja kuljin tietty julkisilla. Mutta näin korona-aikaan en julkisiin mene (bussi-metro) ja pakollinen sit hoituu omalla autolla. Mutta eipä tuolla sitten kävele, kun auto jää muuten huitsinnevadaan ja parkki maksaa maltaita.
  On tainnut sinullakin tanssit jäädä. Pahuksen korona.
  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Sinusta, Orvokki. Joo, tanssi jäi jo maaliskuussa, mutta heinä-syyskuun pystyin taas nauttimaan edelleen rakkaasta harrastuksesta. Mutta lokakuusta lähtien olen taas koronan takia pitänyt pakollista taukoa. Ido harmi on jättää tanssit väliin. Onneksi pitkät kävelyt vähentävät edes pikkasen kovaa tanssikaipuuta.

   Käyn usein blogissasi nauttimassa onnistuneista valokuvistasi ja tutustun Espoon eri kolkkiin. Kiitos siitä. Mukavaa Joulua Sinulle ja läheisillesi oudosta vuodesta huolimatta :):)

   Poista