sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Imellettyä perunaa


Viimein tänä vuonna onnistuin tekemään imellyttyä perunalaatikkoa, joka on makuuni. Eli maistuu samalta kuin perunalaatikko, jota lapsuuden kodissani syötiin teini- ja opiskeluvuosinani.

Muistojeni perunalaatikon valmisti 1960-70 -luvuilla Äitimuorin tuttu, eläkkeellä oleva suurkeittiön emäntä, joka kävi vanhempieni luona nelisen kertaa vuodessa ja valmisti pakastimen täyteen hyviä arkiruokia, kuten lihapullia, lihakeittoa, stroganoffia ja makaronilaatikkoa. Ja jouluksi tämä keittiöaarre loihti tietty myös herkulliset perinteiset lanttu- ja perunalaatikot, joiden ulkonäkö, maku ja koostumus ovat minulle edelleen the Laatikko.

1990-luvulta lähtien olen aika ajoin yrittänyt valmistaa samanlaista ihanan (sopivan) makeaa ja ihanan (sopivan) löysää imellettyä perunalaatikkoa. Joka kerta olen itse pettynyt, vaikka perheelle laatikko onkin maistunut. 

Tänä vuonna, löydettyäni vanhasta Kodin Kuvalehdestä (24/2017) aloittelijoille tarkoitetun, tosi seikkaperäisen ohjeen, onnistuin. Tänä erikoisvuonna, kun pienessä joulupöydässämme oli vain Ukki ja minä :):) 

Vasta nyt ymmärsin, että vehnäjauhoja ei saa sekoittaa liian kuumiin perunoihin (ei imelly) ja imeltymistä voi edistää laittamalla perunasurvoksen imeltymään matalalämpöiseen uuniin. Ja tässä minut pelastanut Kuvalehden ohje (kuudelle):

1 kg jauhoisia (esim. Sikli) perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
50 g voita
4 dl täysmaitoa
1,5 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää

Keitä perunat kuorineen kypsäksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina 2 litran uunivuokaan. 
Survo perunat haarukalla ja lisää samalla 1 dl kiehuvaa vettä. Anna soseen jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. Peitä vuoka foliolla ja nosta 50-60-asteiseen uuniin. Anna imeltyä 4-6 tuntia.
Sulata voi ja sekoita soseeseen. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Paista 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia. 

Ensi vuonna taidan tehdä tätä (helppoa) imellettyä perunalaatikko myös Äitimuorille ja Tyttärilleni.

4 kommenttia:

  1. Täytyykin kokeilla tehdä perunalaatikkoa tällä ohjeella ja sillä neuvolla että jauhoja ei saa sekoittaa liian kuumiin perunoihin. Minäkin olen nimittäin jo vuosikaudet äitini kuoleman jälkeen haikaillut sen reseptin perään jolla äiti teki aina niin maistuvat perunalaatikot. Muut laatikot osaan minäkin tehdä mutta perunalaatikko vaatii vielä treeniä! Ja sitä äidinkään käyttämää reseptiä ei ole vielä löytynyt.

    Kiitos vinkeistä ja reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Ville kommentista. Itse vähän kyllä mietin, että voihan se lapsuuden/nuoruuden ihana perunalaatikko olla ”aika kultaa muistot” osastoakin... Silti uskon, että on hyviä ja ei-niin hyviä imellettyjä perunalaatikoita.
      Kokeillaan molemmat uudelleen tällä reseptillä ensi vuonna, ja toivotaan että onnistutaan :):)

      Poista
  2. Imelletty perunalaatikko.

    Valmista imelletty perunalaatikko kesällä talven yli varastoiduista perunoista. Perunan myyjiltä on usein saatavissa imelletyn perunalaatikon valmistamiseen vielä loppukesälläkin edellisen vuoden perunasatoa.

    Näistä raaka-aineista:

    Niukasti vettä keittämiseen
    2 kg jauhoisia perunoita, mutta moni suosii kiinteää, esimerkiksi siikliä.
    4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja. (Perinteisesti ruisjauhoja.)
    50-100 g voita
    Maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose.
    2 tl suolaa
    noin 1 teelusikallista muskottipähkinää

    Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

    1. Kuori perunat raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat. Keitä perunat kypsäksi suolattomassa niukassa vesimäärässä.
    2. Soseuta perunat perunasurvimella/-nuijalla niukkaan keittoveteen. Anna soseen jäähtyä alle 77 asteiseksi, noin 70-75 astetta on hyvä soseen lämpötila jauhojen lisäämiseen..
    3. Lisää noin 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseen jauhot vähitellen ja sekoita hyvin. Jos sose tuntuu "tönköltä", ohenna sosetta noin 70-75 asteisella vedellä. Laita kansi kattilaan.
    4. Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voit varmistaa imeltymisen.
    5. Lisää voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen. Lisää suola ja mausteet ja sekoita soseeseen. Sekoita tasaiseksi.
    6. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voisiivuja ja jos haluat niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
    7. Paista aluksi imellettyä perunalaatikkoa sähkölieden uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa 130-140 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos reseptistä ja tarkoista ohjeista. Tänä vuonna kyllä kokeilen laittaa itseni likoon ja yritän samaa. Ei suurkeittiön emäntä koskaan sattunut kirjoittamaan ylös hänen reseptejään ja ammattilaisen metodejaan? Tuollaisten ammattilaisten pitäisi julkaista keittokirjoja perinteisistä suomalaisista kotiruoista.

    VastaaPoista