torstai 10. joulukuuta 2020

Muistatko Twiggyn?


Superlaiha brittiläinen malli Twiggy oli teinityttöjen muoti-ikoni 1960-luvulla. Laihuuden lisäksi muistan hänen lyhyeksi leikatut, geometriset hiukset ja minimekot. Huippumalli ja näyttelijä Lesley Lawson (nyk. Hornby) syntyi 1949 Lontoossa ja lempinimi Twiggy viittasi hänen ulkonäköönsä (a twig = tikku). 

Silloin 16-vuotiaan Twiggyn innoittamana pyysimme Siskon kanssa ahkerasti kutovaa Alma-mummia tekemään meille twiggy-mekot. Silloin jo yli 70-vuotias, mutta edelleen neuvolatyötä tekevä mummi oli aikaansaava ja ripeä käänteissään, eikä häneltä mennyt pitkään kutoa meille molemmille kaksi eriväristä minimekkoa: Siskolle luonnonvalkoinen ja metsänvihreä, minulle keltainen ja tummansininen.

Itä-Helsingin kotia purettaessa alakerran varastosta löytyi yksi Alma-mummin 1960-luvulla kutoma edelleen tyylikäs, kirkkaankeltainen ja hyväkuntoinen twiggymekko. En raaskinut laittaa mekkoa kierrätykseen, vaikka ei se taida lähes 70-vuotiaalle tytölle enää sopia :):) En edes koittanut...

6 kommenttia:

  1. Voi että, kaikkihan me haluttiin twiggykopioita olla tuolloin, joskin harvalta se onnistui!!
    Vaan eipä ollut Mummiakaan enää kutomassa moista mekkokaunotarta. Kannattaisiko sovittaa, jos vaikka mustat leggarit alle ja sitten menoksi;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Twiggymekon sovitus taitaa todella jäädä väliin. Jos jotenkin pääsisin makkaramekon sisään luikertelemaan, en kehtaisi katsoa tulosta peilistä. Säilytän mielessäni elävän muiston nuoresta ja nauravasta Siskosta tanssimassa tyylikkäänä ja nauttien metsänvihreässä villamekossa :)

      Poista
  2. Vok että, tuo mekko olisi nykyään juuri ja juuri tunika. Muistan miten kaikki lyhennettiin takkeja myöten, ja pulpetista piti nousta varovasti.

    Samoihin aikoihin tuli muotiin myös mikroshortsit ja päälle pitkä maksitakki. Minullakin oli samettiset lyhyet shortsit.

    Kannatan Takkutukan ehdotusta. Sovita!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan myös nuo mikroshortsit, vaikka itse en niitä koskaan tohtinut hankkia, maxitakki kyllä liehui matkassa :) Nykyään nuorilla näkee taas mikroshortseja sukkahousujen kanssa. Kuten vanhat ihmiset varmaan 1960-luvulla niin nyt minäkin ihmettelen, miten nuoriso tarkenee lyhyissä ja ohuissa luomiksissaan. Mummi tarvitsee tuhdit välihousut, kaulaliinat, tumput ja korvaläpät - toppavaatteista puhumattakaan, vaikka pakkasta on vain pari astetta...

      Poista
    2. Sama täällä, lämpimyys ja mukavuus on tärkeintä.
      Shortsit on kivat nuorilla tytöillä nykyisten paksujen sukkahousujen kanssa, sopivat paremmin meidän ilmanalaan kuin ne 70-luvun vastaavat, joiden alla oli vain 20 denierin sukkahousut.

      Poista