perjantai 6. joulukuuta 2019

Kirkko ja sen Torni


Sevillan merkittävimpänä nähtävyytenä ja maamerkkinä mainitaan usein keskustan suuri katedraali, joka rakennettiin 1400-luvun alussa maa-alueita aiemmin hallinneiden muslimiuskoisten maurien perustaman moskeijan paikalle. Entisestä moskeijasta säilytettiin vain sen torni eli minareetti, josta tehtiin uuden katedraalin kellotorni - La Giralda.

Neliömetreinä mitattuna yli 100 cm pitkä ja lähes 80 cm leveä Sevillan katedraali on maailman kolmanneksi suurin kristillinen kirkko Rooman Pietarinkirkon ja Lontoon Pyhän Paavalin (St Paul) katedraalin jälkeen, mutta kuutioina laskettuna - korkeutensa ansiosta - katedraali on kristillisen maailman suurin kirkko :):)

Katedraali oli hämmentävän suuri - jopa liian suuri minulle. Varsinkin kirkon korkeus ja sen seiniä kiertävät kymmenet, osin ristikoiden taakse suljetut sivukappelit luovat minulle vaikutelman torista tai jopa kauppakeskuksesta - ei rauhoittumispaikasta. Opaskirjasta luin, että katedraalissa on yli 80 kappelia, joissa vielä 1800-luvun lopulla pidettiin yhteensä 500 messua päivässä. Liian suurta ja liian levotonta minun makuuni.

Katedraaliin en ihastunut, mutta kirkon kulmassa kohoavaan kellotorniin lähes rakastuin. Vanhaan, 104 metriä korkeaan torniin ei ole portaita, vaan sinne kävellään pitkin loputtomalta tuntuvaa kivistä ramppia, jossa ennen huippua on 35 tasannekohtaa. Tornin seinissä on pitkin matkaa kymmeniä erimuotoisia ja -kokoisia ikkunoita, joista on kiva kurkkia ympärillä aukeavia näkymiä ja seurata kaupungin ”pienenemistä”. Ikkunakurkkailusta saa myös hyvän syyn kiivetä hissunkissun ja hengästymättä :):)

La Giralda -tornin huipulta avautuivat hienot maisemat, mutta kuten monessa muussakin itse matka eli ylös kipuaminen ja ikkunoista kurkkiminen oli vähintään yhtä kiehtovaa. Ehdottomasti kipuamisen väärtti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti