sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Mikä Alcazar?


Sevillaan mennessäni tiesin tosi vähän kaupungista - yhdistin sen lähinnä flamencoon ja härkätaisteluun - puhumattakaan että olisin kuullut Alcazarin palatsista. Muistelin, että San Franciscon edustalla on Alcazarin vankilasaari ja mietin, liittyvätkö vankila ja palatsi jotenkin toisiinsa :)

Ajatusjuoksuni oli pielessä, sillä sanasokeuteni oli tehnyt kepposen: Amerikassa on Alcatrazin vankila ja Sevillassa Alcazar-palatsi, eikä näillä ole muuta tekemistä keskenään kuin että molemmat ovat espanjan kieltä. Alcazar on suomeksi arabityylinen linnoitus tai palatsi ja alcatraz taas on suomeksi suula, joka on Atlannin valtameressä elävä merilintulaji. Aikoinaan kun espanjalaiset löytöretkeilijät saapuivat ko saarelle, he antoivat saarelle nimeksi La Isla de los Alcatrazes (Suulien saari), koska luulivat siellä pesiviä lintuja suuliksi (alcatraz). Tosiasiassa linnut ovat ilmeisesti olleet pelikaaneja.

Toinen kielihämmennykseni tuli palatsin koko nimestä ”Real Alcazar”. Englannin kielen sokaisemana päättelin, että Real tarkoittaa aitoa, vaikka Real on tässä yhteydessä tietenkin espanjaa ja suomeksi kuninkaallinen. Eli Real Alcazar on suomeksi Kuninkaallinen palatsi.

Sevillan kaunis ja kiehtova Alcazar-palatsi (täällä) on pääosin peräisin 1300-luvulta, joskin rakenteista löytyy jäänteitä myös vanhemmilta ajoilta. Palatsi ja sen puutarha on jännittävä yhdistelmä arabien ja eurooppalaisten rakennustyylejä. Vuosisatojen aikana palatsi on toiminut kulloinkin aluetta hallinneen hallitsijan ja/tai kuninkaan asuntona, ja monet heistä ovat jättäneet oman leimansa ja jälkensä palatsiin. Edelleen Espanjan kuningasperhe majoittuu Alcazar-palatsin yksityistiloissa, kun he käyvät Sevillan seuduilla.

Edellisessä postauksessa kirjoitin käynnistäni Alcazar-palatsissa, jonka eteisaulassa valitsin oikeanpuoleisen sisäänkäynnin (täällä). Palatsissa kierreltyäni palasin uudelleen eteisaulaan ja kokeilin vasemmanpuoleista reittiä, joka johti suoraan palatsin upeisiin juhlatiloihin. Opaskirjasta luin, että vasen puoli on pääsisäänkäynti ja oikea, sokkeloinen reitti on hallitsijan yksityinen ”salaovi”.

Toisin kuin mielleyhtymäni amerikkalaiseen vankilaan, niin flamenco ja härkätaistelut ovat Sevillassa edelleen totta. Joskin kumpikin jäi minulta tällä matkalla kokematta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti