tiistai 17. joulukuuta 2019

Joulu juhlista jaloin

Töölön sopusuhtainen ja kaunis kirkko.

Esikoisen kolmea Villikkoa - rakkaat 9-, 7- ja 1,5-vuotiaat Pikkupojat - olivat Ukin ja minun hoidossa viikonlopun, kun heidän vanhempansa olivat ystävän synttärijuhlissa Ruotsissa. Yövyimme koko porukka osin jo riisutussa Itä-Helsingin kodissamme. Arvaten vilskettä ja vipinää riitti aamusta iltaan.

Hoitoapuna ja seurana olivat Opiskelijatyttö Chloe-koiran kanssa ja Lontoontyttö, joka oli pariksi päiväksi lentänyt Lontoosta Helsinkiin maanantaista ”työkokousta” varten. Lauantaina Pikkupojat ja aikuiset Tyttäreni leipoivat upean piparkakkutalon, ja urakan jälkeen myös Tyttäret päättivät yöpyä Tammarissa. Onneksi löysimme komeroista vielä vanhoja patjoja ja peittoja, ja lopulta Tyttärille rakentui kodikas nukkumasoppi takkahuoneen lattialle.

Viikonloppuna Pikkupojilla oli kahdet eri joulujuhlat - lauantaina koulussa ja sunnuntaina partiossa. Sain kunnian osallistua molempiin. Siitä on vuosia, kun viimeksi olen ollut lasten joulujuhlissa - todennäköisesti nuorempien, 1990-luvun alussa syntyneiden lasteni kouluaikoina.

Kuusipuu, yhteislaulua, tonttunäytelmä, kuoroesityksiä ja rehtorin puhe. Tonttulakkeja, punaisia juhlamekkoja, tytöillä rusetteja ja pojilla kravaatteja. Joskin paljon myös rentoa pukeutumista :):) Juhlasalissa esityksiään jännittäviä lapsia, touhuavia ja hermostuneita opettajia sekä innokkaita ja ylpeitä vanhempia. Juhlallista ja jopa harrasta.

Hämmentävää, että koulun joulujuhlat ovat edelleen niin niin perinteisiä. Tismalleen samanlaisia kuin Pikkupoikien äidin eli Esikoiseni lapsuudessa 1980-luvulla. Puhumattakaan, että samanlaista oli jo omassa lapsuudessani 1960-luvulla Kulosaaren kansakoulun joulujuhlissa Domuksen talossa: Kuusipuu, yhteislaulua, tonttunäytelmä, kuoroesityksiä ja rehtorin puhe. Ja sama jännittynyt, hämmentynyt ja innostunut tunnelma.

Sunnuntaina koin vielä Töölön Siniset -partiolippukunnan joulujuhlat kauniissa Töölön kirkossa. Partiopukuja, lippujen sisääntulo, moderneja virsiä. Hiljaisuutta, papin puhetta ja partiolaisten lupausten anto: ”Lupaan parhaani mukaan....” Jälleen hämmentävän perinteistä ja hämmentävän tuttua jo omasta lapsuudestani.

Joulu juhlista jaloin - edelleen. Ja vakavin.
.
    Kuusipuu, yhteislaulua, tonttunäytelmä, kuoroesityksiä ja rehtorin puhe Kallion ala-asteella 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti