perjantai 26. huhtikuuta 2024

Mökki mattona


Keskuskirjasto Oodi Helsingin Töölössä ei petä koskaan - sieltä löytyy lähes kaikkea :) Lapsille, nuorille, opiskelijoille, aikuisille, eläkeläisille. Etenkin lapsiperheet ja eläkeläiset tuntuvat löytäneen Oodin olohuoneekseen, kuten joulukuussa 2019 kirjoitin (täällä). 

Kirjaston ja kirjojen lisäksi rakennus palvelee kohtaamispaikkana, lukusalina, työ- ja kokoustilana sekä harrastus- ja kurssihuoneena. Siellä järjestetään paljon myös pienimuotoisia luentoja, seminaareja ja musiikkiesityksiä. Rakennuksen alakerrassa on suosittu ravintola ja kolmannessa kerroksessa mukava kahvila, joiden ainoa miinus on se että etenkin lounasaikaan molempien istumapaikat tuppaavat olemaan täynnä. Ja onhan pelkästään puuverhoiltu rakennus näkemisen arvoinen - ulkoa ja sisältä. 

Mennä viikolla kävin keskuskirjasto Oodissa 3-vuotiaan pojanpoikani kanssa. Kolmannessa kerroksessa lasten temmellyspaikan takana törmäsinne kaikille vapaaseen, ilmaiseen askartelupajaan. Puolentoista tunnin ajan paikalla oli kolme ohjaajaa ja kasapäin askartelupahveja, värikyniä, pensseleitä, sormivärejä ja muita askarteluvälineitä korttien tekoa varten. Viihdyimme lähes tunnin ja askartelimme yhteensä neljä värikästä korttia :)

Ylimmässä kerroksessa ihastelimme molemmat - kolmivuotias pikkupoika ja vähän vanhempi mummi -  lukupaikoissa olevia isoja ja komeita mattoja. Etenkin hissien lähellä oleva lilan ja harmaan värinen valtava matto herätti mielenkiintoni. 

Onneksi löysin läheisen kirjahyllyn seinästä tietoa matosta. Sen on suunnitellut korealaissyntyinen, Suomessa asuva suunnittelija Aamu Song suunnittelijapuolisonsa Johan Olinin kanssa. Suunnittelun pohjana on ollut kirjailija Aleksis Kiven kuolinmökki Tuusulassa. Mökki irtaimistoineen ja asukkaineen toistuu matossa luonnollisessa koossaan. 

Jännä nähdä ja kokea mökki mattona - mökki, johon tutustuin ja ihastuin Tuusulassa kesäkuussa 2022 (täällä). Miten hieno idea tuoda kansalliskirjailijan perheen pikkuruinen koti keskelle ihmisvilinää ja jättimäistä keskuskirjastoa. 

Vaikea uskoa, että kuusihenkisen perheen koti mahtuu yhteen mattoon… Maton kodikkuudesta ja söpöydestä huolimatta kirjailijan vaatimattomat elinolot konkretisoituvat. 

Kirjaston seinällä oli matosta kuva, josta matto on helpompi hahmottaa 
kuin luonnollisessa koossaan kirjaston lattialla.

Keskiviikkoisen korttipajan tuotoksia

Keskuskirjasto Oodi avattiin joulukuussa 2018.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti