maanantai 8. huhtikuuta 2024

WeeGeen suojissa museo poikineen


Viime vuosina olen käynyt ja asioinut paljon Espoossa ja etenkin Tapiolassa, jossa Äitimuori on asunut runsaat kymmenen vuotta Poikakaverinsa kanssa. Pääosin autolla, mutta joskus jalan (täällä) tai metrolla (täällä). Ja tänä aikana on tullut käytyä useita kertoja myös EMMA-museossa, viimeksi joulukuussa 2023 (täällä).

Viimeviikkoisella EMMA-käynnillä jäin ihmettelemään museon nimeä. Museon nimihän on EMMA - vai onko? Mitä opastekylteissä vilahtelevat nimet KAMU ja Weegee sitten tarkoittavat? Ensi kertaa havahduin myös katsomaan itse museorakennusta. Poikkeuksellista, sillä usein kiinnostun rakennuksesta jopa enemmän kuin museossa esillä olevasta näyttelystä :)

Jatketaan nimi-ihmettelystä :) Museon nimi on EMMA, ja se on lyhenne museon englannin kielisestä nimestä Espoo Museum of Modern Art (Espoon modernin taiteen museo). Emma-museo toimii rakennuksessa, jonka nimi on WeeGee ja sen tiloissa toimii EMMAn lisäksi myös toinen museo eli Espoon kaupunginmuseo, jonka lyhenne on KAMU. 

Ja sitten vähän tietoa EMMAsta. EMMA on taidemuseo, joka nimensä mukaisesti keskittyy moderniin ja nykytaiteeseen sekä muotoiluun. EMMAn omassa kokoelmassa on lähes 3000 taideteosta, joista suurin osa on sijoitettu muualle kuin museon tiloihin. Niitä löytyy useita satoja ympäri Espoon kaupunkia - ulkotilojen lisäksi mm. virastoista, sairaaloista, kouluista, päiväkodeista ja palvelutaloista.

Itse EMMA-museossa on nähtävillä ulkopuolisia vaihtuvia näyttelyitä sekä kolme pysyvää näyttelyä EMMAn kolmen yhteistyökumppanin - Saastamoisen säätiön, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja Collection Kakkosen - kokoelmista. 

Saastamoisen säätiö on EMMAn vanhin yhteistyökumppani. Sen lähes 3000 teoksen taidekokoelma liitettiin osaksi museota museon perustamisen yhteydessä vuonna 2006. Kerrallaan Saastamoisen kokoelmasta valikoidaan noin 150 teosta kokoelmanäyttelyyn, joka on pysyvästi esillä museorakennuksen toisessa kerroksessa. Saastamoisen säätiö on perustettu 1968 ja sen taidekokoelman perustana on samannimisen kuopiolaisen teollisuussuvun kotikokoelma 1910-luvulta. 

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö perustettiin vuonna 2003, kun taiteilijapariskunnan Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) lapset lahjoittivat noin 5000 vanhempiensa taiteilemaa esinettä perustettavalle säätiölle. Vuonna 2011 säätiön esinekokoelma tallennettiin EMMAan ja vuonna 2017 kokoelma avattiin museoyleisölle ns. Bryk&Wirkkala -katseluvarastona, joka on pysyvästi nähtävillä museorakennuksen toisessa kerroksessa. 

Collection Kakkonen -kokoelma taas on osa kauppaneuvos Kyösti Kakkosen (s.1956) mittavaa henkilökohtaista taide- ja muotoilukokoelmaa. Kaikkinensa kauppaneuvoksen omaan kokoelmaan kuuluu yli 10 000 teosta, ja näistä noin 1300 teosta on pitkäaikaisesti lainattu EMMA-museolle ja tämä lainakokoelma on nimetty Collection Kakkoseksi.

EMMAn Kakkos-kokoelman teoksista osapuilleen puolet - eli 500-800 teosta - on vaihdellen esillä rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa olevassa näyttelytilassa. Tämä, vartavasten Kakkosen näyttelyä varten rakennettu näyttelytila valmistui ja avautui yleisölle marraskuussa 2022.

Vielä pari sanaa itse museorakennuksesta. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aarno Ruusuvuori (1924-1992) ja se valmistui 1960-luvun puolivälissä Jyväskylässä toimintansa aloittaneen kustantamo Weilin&Göösin painotaloksi. Vuonna 1992 kirjapainotoiminta siirtyi muualle ja Espoon kaupunki osti rakennuksen 2001. Tämän jälkeen betoniluomus kunnostettiin ja vuonna 2006 sinne avattiin Espoon modernin taiteen museo - EMMA. 

Keväällä 1974 valmistui Weilin&Göösin painotalon viimeinen lisäosa, jonka suunnitteli Ruusuvuoren työpari, rakennesuunnittelija Bertel Ekengren (1932-2022). Nykyään tämän lisäosan tiloissa toimii Etelä-Tapiolan lukio. Weilin&Göösin logo - disainattu WG eli WeeGee - on edelleen nähtävissä rakennuksen ulkoseinällä sisäänkäynnin yläpuolella. Logon suunnitteli 1960-luvulla arkkitehti Juhani Pallasmaa (s.1936). 

Eivätkä museot ja taidekokoelmat tähän lopu :) Kuten edellä kirjoitin WeeGee-rakennuksessa on EMMA-museon lisäksi Espoon kaupunginmuseo KAMU. Tarkemmin vain osa KAMU-museota, sillä kaupunginmuseolla on eri puolilla Espoota viisi erillistä museotilaa tai -rakennusta, joista yksi eli KAMU WeeGee toimii EMMAn yhteydessä museorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Tajusin tämän KAMU WeeGeen olemassaolon vasta tätä juttua kirjoittaessa ja se onkin minulta vielä näkemättä.

Ja museorimpsu jatkuu :) EMMAn ja KAMU WeeGeen kanssa samassa WeeGee-rakennuksessa - sen toisessa kerroksessa - on Mauri Kunnas -museo ja lisäksi WeeGeen pihalle on museoitu Futuro-talo. Samassa pihapiirissä on vielä erillinen uudisrakennus, jossa 2022 avautuivat Museo Leikki ja Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu.

Kaikkia museoita ei kannata eikä edes jaksa ahmia samalla kertaa. Mutta onneksi on museokortti :) Ja onneksi WeeGee-talon alakerrassa on tilava kahvila :)

PS. Alla joitakin kuvia WeeGee-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa olevasta pysyvästä Collection Kaksonen -näyttelystä. Ideana lähinnä kuvata sitä, miten hienosti entisen painotalon betoniset rakenteet sopivat modernin EMMA-museon kehyksiksi.

Oiva Toikka (1931-2019): Lasimetsä, 1972/2003

Birger Kaipiainen (1915-1988): Helmilintu (Kuovi), 1960

Markku Salo (s.1954): Amazonas, 1991/2022

Takana näkyy museon pihalla oleva keltainen Futuro-talo, joka on avoinna 14.5 - 15.9.2024. 

2 kommenttia:

  1. Mummin matkassa mennään nopeasti paikasta toiseen😊 EMMAssa käyn pari kertaa vuodessa, taitelijoiden töitä on välillä vaikeata ymmärtää. Muisteluihin on mukava vajota, kun ihailee Kakkosen kokoelmaa. Kauniita esineitä, joista murto-osakin olisi kiva omistaa.
    K1:n valokuvanäyttelyssä kävin viime viikolla. Tunnustan, etten erityisemmin viihtynyt valokuvia katsellessa. Katson mieluummin Pentti Sammallahden luontokuvia. Kannattaa katsoa japanilaisen valokuvaajan haastattelu ensiksi. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on kolme mukavaa ja viihtyisää paikkaa, joiden väliä kuljen tiheästi - oma Punavuoren koti, Ukin mökki Salossa ja tyttärien Tila Naantalissa. Ja kaikissa näissä tulee liikuttua niin luonnossa, kahviloissa ja museoissa, joten siksakkia riittää :)
      Tuo valokuvanäyttely on ollut mielessä. Katsotaan, tuleeko käytyä. Kiitos vinkistä, InnaAnni

      Poista