sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Hurmaavia valokuvia

Lampi, 2008

Salon taidemuseossa on tänään viimeistä päivää hurmaava ja vangitseva valokuvanäyttely. Onneksi sain viimein eilen aikaiseksi käydä katsomassa 62-vuotiaan valokuvataiteilija Chen Jiagang valokuvateoksia Veturitallin näyttelyssä. Lumouduin - ja jäin koukkuun taianomaisiin valokuviin.

Taidemuseon neljään saliin oli ripustettu 34 suurikokoista, pääosin vuosina 2008-2012 työstettyä valokuvaa. Katsojaystävällisen väljästi ja ilmavasti. Viimeisestä viikonlopusta huolimatta katsojia oli sopivasti - ei ruuhkaksi, joten teoksia sai katsoa ja tutkia kukin omassa rauhassaan. Myös läheltä yksityiskohtia tarkastellen, kuten Chen Jiagang näyttelyn avajaisissa vieraillessaan valokuviensa katsojia opasti.

Kiinassa syntyneen ja nykyään Pekingissä asuvan ja työskentelevän valokuvataiteilijan valokuvissa yhdistyi jännästi maisema- ja dokumenttivalokuvaus. Ja teatraalisuus - joka toi lisää mielenkiintoa ja vahvaa jännitettä teoksiin. Lähes kaikista valokuvista löytyi yksi tai useampi pysähtynyt naishahmo - erillisenä ympäristöstään, mutta silti kokonaisuuteen täydellisesti sopien. 

Chen Jiagang (s.1962) työskenteli pitkään arkkitehtinä, kunnes 2000-luvun alussa päätti ryhtyä päätoimiseksi valokuvaajaksi. Kuvatessaan Jiagang käyttää usein vanhanaikaista palkkikameraa, ja suunnittelee ja työstää kuviaan pitkään ja hartaasti. Vuodessa hän saattaa valmiiksi vain parikymmentä näyttelykelpoista valokuvateosta.

Kauniita, jännitteisiä ja puhuttelevia teoksia. Kannatti ehdottomasti pistäytyä lauantaisen torireissun päätteeksi. Ukkikin ihastui - ja se on paljon se :)

Yksityiskohta valokuvasta Kalastajaveneet (2008)

Keitä ovat kaivostyöläiset -niminen teos (2008) 
on kuvattu hiilikaivoksessa Guizhoun maakunnassa. 
Teokseen on saatu vahva liikkeen tuntu käyttäen neljän sekunnin valotusaikaa. 
Noin sadan kasvottoman kaivostyöläisen joukossa erottuu kolme paikallaan olevaa naista, 
josta keskimmäinen on valokuvaajan vaimo. 

Naapurit, 2008

Fengjien yö, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti