lauantai 6. huhtikuuta 2024

Synnytyssairaalasta palvelutaloksi


Kaivopuiston rannassa Merikadulla oleva Villa Ensi on yksi komeimpia ja parhaiten säilyneitä vanhoja huviloita Eirassa. Rakennus valmistui 1912 ja se toimi ”modernina” synnytys- ja naistentautisairaalana vuoteen 1934 asti, jolloin jugend-huvila muutettiin yhdeksän huoneiston asuintaloksi. Nykyään Villa Ensi on Villa Ensi Säätiön hallinnoima pieni, alle 20-paikkainen vanhusten palvelutalo. 

Olen kirjoittanut Villa Ensistä kertaalleen marraskuussa 2018 (täällä) - jutussa, jossa ihailin Eiran toista arvohuvilaa Villa Johannaa. Molemmilla villoilla oli sama rakennuttaja - liikemies Uno Staudinger - ja sama arkkitehti - Selim Lindqvist (1867-1939). Ja kaiken kukkuraksi ne sijaitsivat lähes näköetäisyydellä toisistaan. Ja toistamiseen maaliskuussa 2023 (täällä), jolloin kirjoitin huvilan reunalla olevasta, kuvanveistäjä Victor Janssonin Taistelija-patsaasta.  

Pakkohan minun oli valokuvata Villa Ensi myös tänään, kun rakennus kerrankin oli kunnolla nähtävissä lehdettömien puiden paljastamana :) Eikä Merikadulla ollut montakaan pysäköityä autoa estämässä näkyvyyttä.

Kolmas kerta toden sanoo :) Tai ehkä neljäs tai viides…

Käyttäneekö kukaan puutarhassa olevaa, valkoiseksi maalattua huvimajaa…

Villa Ensin pääsisäänkäynti Merikadulla

Villa Ensi 1920-luvulla. Valokuva: Helsingin kaupunginmuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti