tiistai 6. marraskuuta 2018

Eiran villoja


Kävelen päivittäin Murun kanssa Punavuoren puolelta Eiran läpi meren äärelle. Monesti olen ihaillut Laivurinkadulla komeaa kivitaloa, jonka kulmassa lukee kohokirjaimin Villa Johanna.

Googlettamalla selviää, että suomalainen liikemies Uno Staudinger (1861-1912) rakennutti talon 1905 ja nimesi sen vaimonsa Hannan/Johannan (1869-1958) mukaan. Unon ja Hannan Ensi-niminen tytär syntyi vuonna 1909 sairaanhoitajasisarusten Ida ja Maria Rytkösen ylläpitämässä sairaskodissa Laivurinkadulla. Tyttären synnyttyä Uno rakennutti Merikadulle sisarusten käyttöön uuden, ajanmukaisen ja komean synnytyssairaalan, jonka nimeksi tuli Villa Ensi. Rakennus toimi 1930-luvulle asti synnytyssairaalana ja tämän jälkeen yksityisasuntoina. Mm. Unon tytär Ensi Karasuo/Lahdensuu (1909-2002) asui talossa perheineen, kunnes myi talon 1987.

Molemmat rakennukset on suunnittellut arkkitehti Selim A. Lindqvist. Ne ovat ainakin ulkoisesti edelleen loistokunnossa. Villa Johanna on nykyään yksityisomistuksessa ja Villa Ensissä toimii säätiön ylläpitämä vanhusten palvelutalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti