lauantai 9. maaliskuuta 2024

Väriläiskä Eirassa

Koulurakennus Ehrensvärdintien puolelta

Kävelen päivittäin Punavuoren, Eiran ja Ullanlinnan alueilla - reittejä vaihdellen, mutta usein ainakin osittain myös samoja katuja pitkin. Monesti olen ohittanut ison, vihreäksi rapatun rakennuksen, joka jää kolmen kadun keskelle ja jolla on täten myös kolme osoitetta eli Ehrensvärdintie 31-35, Rehbinderintie 25-27 ja Edelfeltintie 19. 

Rakennuksessa on joulukuusta 1995 lähtien toiminut Elias-koulu, joka on vanhempien 1982 perustama Steinerkoulu ja jossa nykyään opiskelee yli 300 lasta ja nuorta. Rakennuksen on alkujaan 1920 suunnitellut arkkitehti Matti Finell (1889-1978). Yli 40 vuotta (1935-1976) talossa toimi Tehtaanpuiston yhteiskoulu, minkä jälkeen vuosia Suomen Teatteri(korkea)koulu.

Vuonna 1940 yhteiskoulu tarvitsi lisätilaa ja teollisuuskoulun opettaja (ja arkkitehti) Jalmari Kekkonen (1878-1948) suunnitteli siihen lisärakennuksen. Se rakennettiin vanhan koulurakennuksen jatkeeksi, mutta edelleen tarkkaan katsoessa rakennuksessa erottuu kaksi eri aikoina rakennettua puoliskoa. 

Kävellessäni rakennuksen ohi olen usein katsellut vain talon pihalla leikkiviä lapsia, joista olen päätellyt rakennuksen olevan joku koulu. Ja väliin pysähtynyt seuraamaan talon edessä olevissa pensaissa sirittäviä pikkulintuja :) Oikeastaan vasta tällä viikolla jäin kunnolla katsomaan myös itse rakennusta. Pilvisestä säästä huolimatta kevättä henkivä valo ja sopivasti pysäköidyt autot saivat rakennuksen näyttämään erityisen komealta ja edustavalta. 

Rakennus paljastuikin oikeaksi väriläiskäksi lehdettömien puiden ja lähes lumettomien katujen vastakohtana. Ja toi iloa alkavaan kevääseen :)

Rakennus Edelfeltintien puolelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti