Kuparipaja Fiskarsinjoen partaalla vuonna 1872
Valokuvaaja Carl Jacob Malmberg (1824-1895) vietti lapsuutensa Fiskarsissa, minne hänen isänsä, kupariseppä Jacob Johan muutti perheineen pojan ollessa yksivuotias. Nuori Carl Jacob kouluttautui kultasepäksi Pietarissa, minkä jälkeen hän muutti Tukholmaan, ja loi uraa valokuvaajana, ei kultaseppänä. Vuonna 1878 Carl Jacob muutti vaimonsa ja lastensa kanssa Länsi-Götanmaalle Skövdeen, jossa hän piti vuosia hyvin menestyvää valokuvaamoa, ja jossa hän lopulta kuoli 71 vuotiaana.
Malmberg jätti jälkeensä lukemattomia valokuvia, joista satoja on Tukholman Moderna Museet -museon kokoelmissa. Suomessa Malmbergin ottamia valokuvia on säilynyt Fiskarsin museon (täällä) ja Fiskars yhtiön arkiston kokoelmissa, joissa on yhteensä 80 alkuperäisvalokuvaa. Fiskarsissa maaliskuun ajan esillä olevat näyttelykuvat on poimittu juuri Fiskarsin museosta ja Fiskars yhtiön arkistosta.
Yllä olevassa vanhassa valokuvassa on rakennus, jossa nykyään toimii ravintola Kuparipaja ja jossa sen lisäksi on näyttelytiloja, joista yhdessä järjestettiin Malmbergin valokuvanäyttely. Rakennus toimi pitkään kuparipajana, kunnes kuparin taonta Fiskarsissa lopetettiin 1880-luvun lopulla. Tämän jälkeen rakennus otettiin kosken toisella puolella olleen hienotaepajan (nyk. hotelli Tegel) käyttöön.
Alinna oleva kuvapari on Ruukinkonttorista, joka on rakennettu 1765 ja on Fiskarsin vanhin, edelleen pystyssä oleva rakennus. Nykyään rakennuksessa toimii Fiskarsin Kiinteistöjen konttori. Rakennuksen kadun puoleisessa ulokkeessa on edelleen kassakaappi, ja aikoinaan oli tapana, että palkanmaksupäivinä kaappi vedettiin konttorin puolelle.
Malmbergin valokuvanäyttelyssä on esillä parikymmentä tällaista kuvaparia, jossa vanha kohtaa uuden :) Kaikkinensa mielenkiintoinen näyttely, jossa sain paljon tietoa Fiskarsin historiasta. Ja vähän tietoa myös valokuvaaja Malmbergin elämästä…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti