tiistai 26. maaliskuuta 2024

Paasikivet


Sateisena perjantaina kävelin Punavuoresta Etu-Töölöön. Matkalla pysähdyin katsomaan J.K. Paasikiven muistomerkkiä Kiasman ja Amos-Rexin välissä, Mannerheimintien ja Arkadiankadun risteyksessä.

Presidentti Juho Kusti Paasikiven (1870-1956) muistomerkin suunnitteli kuvanveistäjä Harry Kivijärvi (1931-2010). Yli viisimetrinen, kahdesta mustasta graniittipaasista muodostuva muistomerkki paljastettiin vuonna 1980, jolloin myös kyseinen aukio nimettiin Paasikivenaukioksi. Muistomerkissä käytetty graniitti oli louhittu Jyväskylän Kuokkalasta, mikä oli kiva yhteensattuma, sillä juuri edellisviikolla vierailin Kuokkalassa (täällä).

Paasikiven muistomerkki on ensimmäinen suomalaiselle valtionpäämiehelle tehty abstrakti eli ei-esittävä muistomerkki, ja valmistuessaan se herättikin keskustelua. Vuonna 1987 Kivijärvi toteutti Hietaniemen hautausmaalle toisen suurmiehen - presidentti Urho Kekkosen (1900-1986) - (hauta)muistomerkin, josta kirjoitin lokakuussa 2020 (täällä). Kekkosen varsinainen muistomerkki - Pekka Jylhän suunnittelema vesiaiheinen Lähde - on Hakasalmen puistossa Töölössä. 

Tihkusateessa kiertelin hiljakseen Murun kanssa Paasikiven muistomerkkiä. Tykästyin noihin kahteen sileäksi hiottuun, kuperaan kivipaasiin, joita ympäröi kaksiportainen, vaaleampaa punagraniittia oleva leveä taso. Tykkäsin, kun sileät kivet olivat sieltä täältä jätetty hiomattomiksi ja rypyliäisiksi. Ja miten kauniisti luonnonvalo - jopa tihkusateessa - heijastui kiiltävästä, mustasta kivestä. Väliin jopa unohdin, että katsoin tonneja painavia kivenjärkäleitä, niin ”utuisilta” ja ilmavilta ne vaikuttivat. 

Tykkäsin tosi paljon. Mielestäni tämä Itä ja Länsi -niminen teos on yksi parhaimpia muistomerkkejä, joita olen nähnyt. Muistomerkki, joka on nähtävä livenä, sillä se on luonnossa parempi kuin kuvissa. Ehkä joku muukin on tykännyt, sillä Paasikiven muistomerkki on saanut myös lempinimen (tai haukkumanimen?) Juho Kusti ja Alli - entisen presidentin vaimon mukaan. 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä… Mutta kumpi paaseista on Itä ja kumpi Länsi?

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kerran vinkistä! Seuraavalla ohituskerralla on tutkailtava/kierrettävä lähemmin graniittikivet. Tuossa kuvassa Itä on vasemmalla😉. MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota vinkistä vaari :) Ja käy samalla katsomassa Rickhard Serran Sukellus, joka on kuulemma Kiasman edessä ja josta tänään oli lyhyt juttu Hesarissa. Se taitaa olla minun seuraavan kaupunkikävelyn kohde, sillä en ole moista patsasta aiemmin huomannutkaan. Terv InnaAnni

      Poista