maanantai 5. lokakuuta 2020

Hienoa Hietsua

Aurinko porotti ja ilma oli lähes kesäisen lämmin. Oli pakko saada itsensä ulos ja liikkeelle, vaikka pieni alakulo painoi lihaksia. 

Onneksi lähdin. Upea alkava ruska hiveli silmiä ja helli mieltä, ja alakuloni alkoi pian hellittää. Punavuoresta suuntasin Kampin läpi Hietaniemen hautausmaalle kiertäen takaisin kotiin Hietaniemen ja Lapinlahden kauniita rantoja pitkin. Mukava ja rauhallinen kaupunkireitti. 

Hautausmaalla kiersin ensin ns. taiteilijakukkulalla, jossa jokainen hautakivi on taideteos. Tykkään kivestä tehdyistä, ”makuullaan olevista” matalista muistomerkeistä, jotka ovat olevinaan luonnon kiviä vaikka ovatkin tarkkaan suunniteltuja ja ajatuksella tehtyjä taidonnäytteitä. Minua miellytti mm. rumpali Edward Vesalan ja näyttelijä, ohjaaja Åke Lindmanin yksinkertaiset hautakivet. Jälkimmäisessä oli jopa sopiva painanne, jonka näen täyttyvän sadevedestä pikkulintujen iloksi :)

Taiteilijahaudoilta jatkoin hautausmaan toiseen päähän Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston muistomerkeille, jotka näin ensi kertaa. Tarja Halosta edeltävät elämäni presidentit - ensin Kekkonen 1956-82 ja perään Koivisto 1982-94.

Viehätyin etenkin mustasta diabaasi-kivestä tehdystä Koiviston hautamuistomerkistä, joka valmistuessaan oli valokuvaaja, kuvataiteilija Perttu Saksan (s.1977) ensimmäinen veistos. Yksinkertaisen Kartta-nimisen muistomerkin horisontaalista pintaa koristivat lehtikullatut purot - ja syksyn keltaamat männyn neulaset. Vieressä oli mustasta kiiltävästä graniitista tehty Kekkosen hautapaasi - kuvanveistäjä Harry Kivijärven (1931-2010) taidonnäyte. Mahtipontinen ja itsetietoinen kuten esikuvansakin.

Liikuntaa ja historiaa - kumpaakin juuri sopivasti, ei liikaa :) Ja sopivasti aurinkoa.

Edward Vesala 1945-99

Mauno Koivisto 1923-2017

4 kommenttia:

 1. Oletpa kierrellyt mielenkiintoisissa paikoissa, vrt. myös aiemmat postauksesi. Jossain olenkin käynyt, lähinnä täällä länsipuolella Helsinkiä, Espoossa tietty ja Kirkkonummella.
  Ruska on nyt kauneimmillaan. Kauniit kuvat sinulla.
  Oikein mukavaa syksyn jatkoa, sateesta viis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Sinunkin blogissa riittää hyviä valokuvia, paljon kaunista luontoa ja mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia.

   Poista
 2. Itseänikin kiinnostaa valtavasti erilaiset hautakivet. Varsinkin nuo taiteilijakukkulan kivet ovat upeita. Ei olekaan tullut pitkään aikaan käytyä Hietaniemen hautausmaalla nyt kun muutin toiselle puolelle kaupunkia.

  VastaaPoista
 3. Hautausmaat on kyllä kiinnostavia kohteita. Ne tarjoavat sekä rauhoittumista että mahdollisuuksia tarkastella kivitaidetta. Tykkään kävellä hautausmailla ja katsella hautakiviä eri aikakausilta.

  VastaaPoista