Monumento a los Reyes Catolicos Fuengirolassa
Andalusiassa ollessani törmäsin usein Isabellaan ja Ferdinandiin, mm. muistomerkeissä ja etenkin etsiessäni tietoa Espanjan historiasta. Lähes 600 vuotta sitten syntynyt Isabella (1451-1504) oli Kastilian kuninkaan tytär ja isänsä kuoltua hänestä tuli 23 vuotiaana ajalle tyypillisen suhmuroinnin jälkeen kuningaskunnan kuningatar. Tällöin Isabella oli jo naimisissa ikätoverinsa, Aragonian prinssin Ferdinandin (1452-1516) kanssa - Ferdinandin, joka puolestaan kymmenen vuotta myöhemmin 1479 kruunattiin Aragonian kuninkaaksi.
Aikoinaan nykyisen Espanjan alueella oli useita pieniä kuningaskuntia, joista merkittävimpiä olivat juuri Kastilia ja Aragonia. Kun näiden kahden naapurivaltion kuningassukujen välillä solmittiin avioliitto, tästä alkoi nykyisen Espanjan muodostuminen. Ferdinandista tuli myös vaimonsa Isabellan hallitseman Kastilian kuningas (mutta ei toisin päin), ja pariskunta alkoi yhdistää hallitsemiaan valtakuntia. Lopulta vuonna 1516 Isabellan ja Ferdinandin tyttärenpoika Kaarle V (1500-1558) perikin molempien sukujen kruunut.
Isabella ja Ferdinand kehittivät yhdessä yhdistyviä kuningaskuntia, ja etenkin Isabellaa pidettiin taitavana ja määrätietoisena hallitsijana - naisena Espanjan valta-aseman takana. Vuonna 1479 hän alkoi Kastilian kuningatar -tittelin tilalla käyttää Espanjan kuningatar -arvonimeä.
Hallitsijapari taisteli voimalla valloittaakseen nykyisen Espanjan alueet takaisin ne aikoinaan vallanneilta muslimeilta. Viimeiset taistelut katolisten eurooppalaisten ja muslimiuskoisten arabien välillä käytiin Garanadassa ja Alhambrassa 1492 (täällä).
Isabellan ja Ferdinandin saavutuksiin voidaan tavallaan katsoa myös Amerikan löytyminen tai ainakin sen mahdollistaminen :) Voitettuaan muslimit Isabella ja Ferdinand suostuivat kustantamaan Kristoffer Kolumbukselle (1451-1506) kolme laivaa miehistöineen, jotta tutkimusmatkailija voisi lähteä etsimään meritietä Intiaan. Ja tunnetusti Kolumbus löysi meritien Amerikkaan 1492 :)
Kuningas ja kuningatar olivat katolisia ja kannattivat inkvisitiota eli vastustivat ”harhaoppisuutta”. He saivat paavilta luvan perustaa Espanjaan oman inkvisiitiotuomioistuimen, joka vainosi, pakkokäännytti ja tuomitsi ankarasti ”harhauskoisia” eli juutalaisia ja muslimeja. Tämän johdosta hallitsijapari sai paavilta kunniatittelin Los Reyes Catolicos. Eli Katoliset Majesteetit - yhteisnimi, jolla heitä edelleen usein kutsutaan.
Fuengirolassa Kaupungintalon aukiolla (Plaza del Ayuntamiento) on Isabellan ja Ferdinandin isokokoinen muistomerkki. Muistuttamassa meitä heidän aikaansaamasta hyvästä - ja pahasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti