perjantai 22. maaliskuuta 2024

Johnsonin vieraana


Kävin syömässä Koukkalan kartanossa, joka on Päijänteen rannalla, neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Komea keltaiseksi rapattu rakennus, jonka 1900-luvun alussa rakennutti kauppaneuvos Julius Johnson ja suunnitteli arkkitehti Wivi Lönn. Yli sata vuotta myöhemmin 2021 kartano avattiin perinpohjaisen kunnostuksen ja restauroinnin jälkeen ravintolana, jonne on ”tervetullut nauttimaan myös yhtähyvin vain kupillisen kahvia”. 

Olivia Mathilda Lönn (1872-1966), joka tunnetaan paremmin Wivi Lönn -nimisenä, oli ensimmäinen nainen, joka johti omaa arkkitehtitoimistoa Suomessa. Vuonna 1904 valmistunut Kuokkalan kartano oli ensimmäinen rakennus, jonka Tampereella syntynyt Lönn suunnitteli Jyväskylään.

Kauppaneuvos Julius Johnsonin (1845-1923) vaimo Hilda kuoli vuonna 1902 ja Johnson päätti muuttaa Jyväskylän keskustasta maalaiskunnan puolelle Kuokkalaan omistamansa sahan viereen. Uuden kodin valmistuttua 1904 kauppaneuvoksen kanssa sinne muutti myös hänen vasta eronnut, 46-vuotias tyttärensä Sigrid Säthren kahden tyttärensä kanssa. 

Nimestään huolimatta Julius Johnson oli Ahvenanmaalla syntynyt suomalainen. Neljätoistavuotiaana hän muutti manner-Suomeen ja päätti ottaa sukunimekseen Johnson - syystä, johon en löytänyt selitystä. Ehkä hänen taustansa venäläisen sotilaan ja ahvenanmaalaisen tytön aviottomana lapsena selittänee osin nimen vaihtoa. 

Vuonna 1946 Kuokkalan kartano tiloineen myytiin Jyväskylän maalaiskunnalle. Tämän jälkeen rakennus toimi parikymmentä vuotta synnytyssairaalana, jossa parhaimmillaan syntyi yli tuhat lasta vuodessa. Ennen kuin Kauko Sorjosen säätiö osti pahasti rappeutuneen kartanon, se ehti toimia myös Jyväskylän yliopiston hydrobiologisena tutkimuslaitoksena. 

Syödessäni tortaina Johnsonin entiseen kartanoon perustetussa ravintolassa se oli lähes tyhjä. Koko parituntisen ruokailun aikana törmäsin vain yhteen nuoreen pariskuntaan. Harmi, sillä Kuokkala oli ympäristönä hurmaava - kauniisti kunnostettu ja romanttisen sokkeloinen. Tosin kesällä paikka on varmaan parhaimmillaan, kun puutarha ja muu ympäröivä luonto vihertää. 

Söin kolmen ruokalajin menun, joka oli ihan ok - ei huippua, mutta ei huonoakaan. Eipä siitä muuta sanottavaa :) Ystävällinen ja huomaavainen palvelu ja kiinnostava ympäristö pelasti paljon…

Villivahverorisottoa ja tryffelivoita

Turskaa ja Vin jaune -kastiketta

Ravintolan kaunista vanhaa sisustusta.

Kauppaneuvos Julius Johnsonin perhepotretti vuodelta 1892: 

Istumassa vasemmalla vaimo Hilda Johnson (1840-1902) ja kauppaneuvos Julius Johnson,
heidän vieressään kauppaneuvoksen tytär Sigrid (1868-1933) sylissään tytär Julia (1890-1953).
Edessä istuu kauppaneuvoksen sisarentytär Elsa Rodas.
Takana vasemmalla kauppaneuvoksen poika Allan (1866-?) ja tämän vaimo Fanny (1866-1955).
Takana oikealla Sigridin puoliso Otto Säthren (1858-1937) sylissään tytär Karen (1891-?). 

Arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelema rakennus vuodelta 1904. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti