tiistai 21. syyskuuta 2021

Funkista rappukäytävässä


Kun kävin Reitzin kotimuseossa (täällä) osoitteessa Apollonkatu 23 B, hämmästelin ja ihailin 1930-luvulla rakennetun töölöläistalon rappukäytävän tilavuutta, tyylikkyyttä ja kauneutta. Ja yllättäviä, mutta hienoja värejä, geometrisia pintoja ja rappusiin tulvivaa valoa.

Vielä 1920-luvulla suomalaista arkkitehtuuria hallitsi klassismi, joka 1930-luvulla alkoi väistyä funktionalismin alta. Tämä näkyy etenkin Taka-Töölön kerrostaloissa, joista suurin osa on rakennettu juuri 1930-luvulla: pyrkimys valon, ilman ja auringon maksimointiin. Tosin Töölön rakentamisessa jouduttiin noudattamaan eri aikakaudella eli 1906 hyväksyttyä asemakaavaa, joka väistämättä johti ristiriitaan funktionalismin tavoitteiden kanssa. Monissa kerrostaloissa päädyttiin kompromisseihin, mm. talojen pohjaratkaisujen suhteen. Puhutaankin usein töölöläisfunkkiksesta :)

Funktionalismin lisäksi Töölön porrashuoneissa näkyy vaikutteita samoihin aikoihin Suomeen levinneestä art deco -koristetyylistä: geometrinen kuvakieli, vahvoja värejä. Elitistisyydestään huolimatta valokuvauksellista ja vaikuttavaa.


2 kommenttia:

  1. Onpa todella kaunis funkkistyylinen porraskäytävä. Vanhoista taloista löytyy yleensä todella yksilöllisiä ja kauniita porraskäytäviä. Meillä on uudempi talo, mutta myös kaunis ja hyvin huollettu porraskäytävä, jossa tehdään porraskäytävänsiivous säännöllisesti. https://www.siivousnorppa.fi/liiketilasiivous

    VastaaPoista
  2. Upea talo kivisine rappukäytävineen. Tytär asuu Fredrikinkadulla 1930-luvun talossa ja ihailen siellä myös rappukäytävää, etenkin sen sileää mosaiikkibetonia. Mitenkähän noita vanhoja kivipintoja pidetäänkään niin hyvässä kunnossa?
    https://www.mozaik.fi/referenssit

    VastaaPoista