keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Kakkosrokote


Eilen keskellä heinäkuun helteitä sain toisen koronarokotteen. Ensimmäisen rokotteen sain huhtikuussa (täällä) - AstraZenecaa, joka ainakin Helsingissä oli ainoa tarjottu vaihtoehto 65-69 -vuotiaille.

Kevään mittaan alkoi kertyä tietoa, että AstraZenecan koronarokote voi hyvin harvoin aiheuttaa aivojen laskimotukoksia ja verihiutaleiden vähyyttä. Ja että rokotteen teho olisi vähäisempi kuin alle 65- ja yli 70-vuotiaille ensisijaisesti annettavan BioNTech-Pfizerin rokotteen teho. 

Toukokuussa 2021 Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämässä Terveyskirjastossa julkaistiin infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttilan artikkeli (täällä ), jossa mainittiin että Pfizerin rokotteen teho koronan ehkäisyssä - ainakin lyhytaikaisesti - on noin 95 % ja AstraZenecan noin 62 %, vaikka jälkimmäinenkin suojaa tehokkaasti koronan aiheuttamilta vakavilta infektioilta.

Osin näiden tietojen valossa päädyin vaihtamaan minulle kakkosrokotteena tarjotun AstraZenecan rokotteen Pfizerin rokotteeseen, kun siihen tuli mahdollisuus. Vaihto tosin piti tehdä ennen rokotuspaikalle menoa puhelimella ja/tai netissä. Rokotteen vaihtaminen rokotuspaikalla ilman ennakkosopimusta ei ainakaan Helsingissä olisi onnistunut.

Sain koronarokotteen Helsingin Messuhallissa, kuten ensimmäiselläkin kerralla. Rokotettavia oli paikalla valtavasti, mutta missään vaiheessa ei syntynyt häiritsevästi ruuhkautuvia jonoja. Ihmismassat virtasivat valtavan hallin ovista sisään nopeasti etenevässä, sopuisassa jonossa kuuliaisesti koronaetäisyyksillä. Rokottajien kohdalla jono pysähtyi hetkeksi ja jonottajat saivat rokotteen. Tämän jälkeen jono jatkoi edelleen hetken matkaa, kunnes jono hajaantui istumaan ja odottamaan vartin mahdollisten allergisten reaktioiden varalta. Odottelun jälkeen jono muodostui uudelleen ja jatkoi sävyisästi matkaa ulko-ovien kautta ulos helteiseen heinäkuuhun.

Tehokasta ja toimivaa - ystävällistä ja avuliasta. Ammattitaitoista :)

Ensimmäisen rokotuskerran jälkeen olin vuorokauden tosi kipeä (täällä), mutta kakkosrokote ei aiheuttanut minulle mitään oireita, edes pistospaikkaa ei ole yhtään aristanut. Sainkohan oikeaa rokotetta :)

Vähitellen alkaa koko suvun ”vanhuksilla” olla kaksi rokotetta, ja nuoremmistakin sukulaisista useimmat - lapsia lukuunottamatta - ovat saaneet ensimmäisen rokotteen. Selvitäänköhän näillä eväillä syksystä?

4 kommenttia:

  1. Aurinkoisena hehkuva kukkaniitty kuvaa hyvin helpottuneita tunnelmia kakkosrokotuksen jälkeen:)

    Mukavaa, että sait vaihdettua rokotteen. Meillä oli kaksi Pfizeria ja molemmat tyystin oireettomasti. On erinomaista, että nuorempikin sukupolvi saa rokotteita ennen, kun syksyn opiskelut, koulut yms. riennot alkavat, josko heilläkin sitten helpottaisia sosiaalisen kanssakäymisen suhteen.

    Jaa-a, aika näyttää, mutta pidetään peukkuja topakasti ylhäällä:)

    VastaaPoista
  2. Onnittelut rokotuksesta! Nyt kun odotat pari viikkoa, niin teho on parhaimmillaan.
    Itse sai kaksi Astraa. En välittänyt vaihtaa, kun ajattelin, että eiköhän ne kaikki tepsi.
    Lähes kaikki sairaalassa ja teholla ovat nyt rokottamattomia koronadenialisteja - jospa siinä heikkona maatessa mieli muuttuu rokotteiden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjatta. Ymmärtääkseni Astran rokote antaa yhtä hyvän suojan koronan vakavaa muotoa vastaan, ja sehän riittää. Ja muista jutuista täytyy tehdä vielä paljon lisää tutkimusta erilaisilla ihmisryhmillä jotta voidaan luotettavasti päätellä eri rokotteiden muista vaikutuksista.

      Uskon että periaatteessa riittävän lyhytaokaisen suojatehon saa kaikilla Suomessa (EU:ssa) hyväksytyillä rokotevalmisteilla. Tärkeintä on että ottaa kaksi rokotetta :):)

      Poista