lauantai 31. heinäkuuta 2021

Yö Kartanossa


Rengasmatkan toisen yön nukuimme Vuojoen kartanossa Eurajoella. Komea empiretyylinen päärakennus, iso kasvihuone ja kaksi jykevää sivurakennusta, joista toisessa on kahdeksan 1-3 hengen majoitushuonetta. 

Jo 1600-luvulia perustettu Vuojoen maatila alkoi kukoistaa vasta 1830-luvun alussa, kun varakkaan patruunan poika Lars Magnus Björkenheim (1793-1869) osti tilan, rakennutti tilalle mm. kolmikerroksisen päärakennuksen - kartanolinnan - ja uudisti merkittävästi tilan toimintaa. Ensimmäiset suunnitelmat rakennuksista teki arkkitehti Charles Bassi, mutta lopullisen muodon komealle päärakennukselle ja harvinaiselle kasvihuone/talvipuutarhalle antoi aikansa merkittävä arkkitehti Carl L Engel  (1778-1840). Rakennukset valmistuivat 1836.

Suurimmillaan Vuojoki oli Suomen toiseksi suurin kartano, jossa työskenteli noin 200 alustalaista. Björkenheimin suvun omistus päätyi 1911, jolloin kartanon maista muodostettiin yli 200 itsenäistä maatilaa. Monen mutkan jälkeen kartanon omistus siirtyi vuonna 1933 Eurajoen kunnalle, minkä jälkeen tilalla toimi kunnallinen vanhainkoti vuoteen 2003 asti.

Vuonna 2005 kunta kunnosti perusteellisesti vanhat kartanorakennukset palauttaen ne mahdollisimman lähelle entistä asuaan. Nykyään Vuojoen kartanon tiloissa toimii kokous-, kulttuuri ja koulutuskeskus sekä pienimuotoinen hotelli ja ainakin kesäisin myös ravintola. 

Mukava yöpyminen hyvin hoidetussa kartanossa, kauniin luonnon ympäröimänä ja mielenkiintoisen historian keskellä. Viihdyimme - ja koiratkin olivat tervetulleita niin ravintolaan kuin hotellihuoneeseen :)

Päärakennuksen toisen kerroksen salongissa oleva suuri peili on
ainut kartanossa oleva esine, joka on säilynyt Björkenheimien ajoilta.


Pieni, mutta siisti ja toimiva 1 h huone.

Ravintola, jossa söimme buffet-aamiaisen - perussettiä.

2 kommenttia:

 1. Komeat ja viihtyisät yöpymispuitteet olitte valinneet!
  Myös postaus Kokemäen kirkon ja ylläolevan historiasta olivat kiinnostavia ja on ilo todeta, että maastamme löytyy yllättävän paljon hulppeita kohteita, eikä tarvitse lähteä aina merta edemmäs kalaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava paikka oli. Jos sinne suunnille eksyy, niin suosittelen ”erilaiseksi” majapaikaksi :)

   Poista