keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Mairen koti - Villa Mairea

Villa eestä
 
Villa Mairea valmistui 1939 Maire ja Harry Gullichsenin kodiksi Noormarkkuun Ahlströmin ruukkialueelle. Vuorineuvos Harry Gullichsen (1902-54) toimi tuolloin vaimonsa Mairen (1907-90) suvun omistaman A. Ahlström Oy:n pääjohtajana. Villan suunnittelivat Gullichsenien ystävät, arkkitehdit Alvar ja Aino Aalto. 

Huvila on edelleen yksityiskäytössä ja toimii mm. lomakotina Gullichsenin perheen jäsenille. Tämän takia yleisö pääsee tutustumaan vain rakennuksen alakertaan ja puutarhaan, ja ainoastaan oppaan seurassa - eikä sisätiloissa saa valokuvata. Talon yläkerta ja iso parveke ovat yksin perheen käytöön. Koko rakennuksen pinta-ala on 800 neliömetriä, mitä on vaikea uskoa kun siellä kiertelee. Asunto on niin intiimi, kodikas ja lämmin.

Ihastuin ja rakastuin Villa Maireaan - taas. Olen käynyt Villassa kerran aikaisemmin noin 15 vuotta sitten, ja tykkäsin. Mutta viime torstain visiitti tuntui jopa tätä ensi kertaa mielenkiintoisemmalta. Viimeksi kanssani opaskierroksella oli osa teini-ikäisistä lapsistani, enkä keskittynyt näkemääni ja kuulemaani samalla intensiteetillä kuin tällä toisella kerralla. 

Kuten Aallon piirtämät muutkin omakotitalot myös Villa Mairea on suunniteltu ympäröivän luonnon ehdoilla. Asunnossa eletään ja asutaan mäntymetsän huminassa ja puiden syleilyssä. Luonto sulautuu rakennuksen ääriviivoihin - tai oikeastaan toisin päin - ja luonnon valo kurkki tai tulvii sisälle lukuisista ikkunoista, joiden paikat ja muodot Aalto on tarkkaan harkinnut huomioiden mm. ilmansuunnat ja vuodenaikojen vaihtelut.

Useimmat talon arkkitehtoniset ratkaisut pyrkivät helpottamaan ja tukemaan asukkaiden arkea ja lisäämään talon toimivuutta ja viihtyisyyttä - ollen samalla tyylikkäitä ja kauniita. Ainoa mikä ei ole toiminut toivotulla tavalla, on kuulemma ollut olohuoneen koko seinän korkuiset, avattavat liukuovi-ikkunat. Opas kertoi, että ikkunat on vuosikymmenien aikana avattu vain pari kertaa. Aallon ajatus oli yhdistää olohuone kesäkuukausina osaksi suojaisaa puutarhaa. Mutta liukuikkunat osoittautuivat liian raskaiksi ja kömpelöiksi, ja lisäksi mäntymetsän ympäröimässä puutarhassa oli liikaa hyttysiä :)

Nurmikon peittämää, suojaisaa sisäpihaa/puutarhaa ympäröi yhdeltä suunnalta olo- ja viherhuone, toiselta ruokasali ja kivetty ulkopatio, kolmannelta turvekattoinen puusauna ja neljänneltä mäntymetsä. Puutarhassa on iso, munuaisen muotoinen uima-allas ja paljon ihania kukkia. pensaita ja köynnöksiä. Ruusuja, pelargoneja ja paljon valkoisia - Mairen lempiväri - jättikokoisia päivänkakkaroita ja hortensioita. Kaikki kasvit ovat silmiin pistävän hyvin voivia ja hyvin hoidettuja, kuten myös sisällä olevat ruukkukasvit. 

Paljon puuta, kivipintoja, rottinkia ja ritilöitä, kuten Aaltojen omassakin kodissa Munkkiniemessä (täällä). Ja lukemattomia kiehtovia ja käytännöllisiä yksityiskohtia. Maire ja vain 51-vuotiaana kuollut Harry Gullichsen olivat molemmat taiteen ja arkkitehtuurin ystäviä, mikä näkyy kodin sisustuksessa. 

Villa Maireassa on esillä paljon etenkin Mairen keräämää taidetta - tauluja, patsaita, keramiikka ja lasia. Seinillä on mm. Pablo Picasson grafiikkaa ja olohuoneessa iso Juan Grisin maalaus. Vuonna 1981 Maire lahjoitti kotimaisen taiteen kokoelmansa vasta avatulle Porin taidemuseolle, minkä perustamisessa hän oli aktiivisesti mukana. Maire oli myös merkittävä vaikuttaja ja käytännön toimija mm. taideteollisuusliike Artekin ja Vapaan taidekoulun toiminnassa. 

Villa Mairea oli rengasmatkamme (täällä) syy ja retken ehdoton kohokohta. Tyylikäs, tasapainoinen ja inspiroiva koti ja vaikuttava taideteos :) Harmittaa, että tällä kertaa en saanut vangittua talon lumoa valokuviini…

Sisäänkäynti

Patio takkoineen

Ruokahuoneen ikkuna

Villa takaa

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuviasi katselin erityisen mielelläni, koska itsekin pääsin hiljattain käymään Noormarkussa. Opaskierroksella katseltiin koko Ahlströmin sahan ympäristö. Kierros päättyi Villa Maireaan. Sisällä ei käyty, mutta ulkoa sai hyvän kuvan rakennuksesta ympäristöineen. Onneksi villan sisäkuvia on esitelty monissa TV-ohjelmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos postaukseni palautti mieleesi oman mukavan kierroksesi Noormarkun ruukkialueella. Komea ja kaunis alue - visiitin väärtti :)

      Poista